Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
0

Πριν την πανδημία, το φημισμένο εστιατόριο Saint Pierre στη Σιγκαπούρη ήταν πάντα γεμάτο και για μία κράτηση θα έπρεπε να τηλεφωνήσετε πολλές ημέρες νωρίτερα. 

Με εκπληκτική θέα στη μαρίνα της Σιγκαπούρης και φρέσκα θαλασσινά να καταφτάνουν καθημερινά από την νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Saint Pierre θεωρείτο μία από τις κορυφαίες κουζίνες fine dining. Και ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός που απείλησε την ύπαρξή του. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Όπως σχεδόν όλα εστιατόρια αυτής της κατηγορίας, το Saint Pierre δεν έκανε διανομή κατ' οίκον και το μενού του προοριζόταν για άμεση κατανάλωση κάτω από ιδανικές συνθήκες, στα άνετα τραπέζια της σάλας του. Κάθε πιάτο που έβγαινε από την κουζίνα, παρουσιαζόταν ως έργο τέχνης με μικρό χρόνο ημιζωής καθώς όλα έπαιζαν ρόλο: το στήσιμο του πιάτου και οι διαφορετικές θερμοκρασίες. 

Για να σώσει την επιχείρησή του, ο ιδιοκτήτης και σεφ Emmanuel Stroobant ήξερε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Τότε ήταν που εμπνεύστηκε την ιδέα ενός «εικονικού Saint Pierre», που θα συνδύαζε την παράδοση κορυφαίων πιάτων στο σπίτι, με την ατμόσφαιρα του εστιατορίου πολυτελείας, με τη βοήθεια του διαδικτύου. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Ο Βέλγος σεφ Emmanuel Stroobant
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Τα γεύματα παραδίδονται σε ειδικά, ξύλινα κουτιά, από σερβιτόρους που φορούν επίσημο ένδυμα. Οι πελάτες, συνδέονται στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης με άλλους e-θαμώνες, και απολαμβάνουν το γεύμα ή το δείπνο τους παρέα, καθώς ο Βέλγος σεφ τους εξηγεί τα πιάτα του μενού. 

Με αυτό τον τρόπο δεν χάνεται η αίσθηση της απόλαυσης σε ένα εστιατόριο, λέει ο Stroobant. «Το εικονικό Saint Pierre θέλει να φέρει τον κόσμο ξανά κοντά. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε παρέα». 

Οι τιμές είναι παραπλήσιες με εκείνες του καταλόγου στη σάλα, και η ελάχιστη τιμή ανά άτομο είναι τα 130 δολάρια, καθώς δεν πρόκειται για ένα τυπικό takeaway. «Προσπαθούμε να αποφεύγουμε το ξαναμαγείρεμα ή το ζέσταμα του φαγητού από τους πελάτες. Παραδίδουμε το πακέτο στο ξύλινο κουτί και αργότερα επιστρέφουμε για να το παραλάβουμε. Στην πραγματικότητα απολαμβάνετε το ίδιο σέρβις που θα είχατε και στο εστιατόριο. Απλά το κάνετε από το σπίτι», λέει ο Stroobant.

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Στη Σιγκαπούρη ο αντίκτυπος του κορωνοϊού ήταν καταστροφικός για τους χώρους εστίασης. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας κρατήσεων σε εστιατόρια Chope, το 93% κατέγραψε κατάρρευση των εσόδων και το 80% των εστιατορίων της περιοχής προχώρησε σε απολύσεις. 

Η ζημιά όμως ήταν ακόμα μεγαλύτερη στα εστιατόρια fine dining, όπως εξηγεί η καθηγήτρια της σχολής Ξενοδοχειακής Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Cornell, Sherri Kimes. Ένας από τους λόγους ήταν πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δοκιμάσει την διανομή κατ' οίκον ή το takeaway και έτσι δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε και το κοινό που να έχει συνδέσει αυτές τις επιχειρήσεις με delivery. 

«Βασικά είχαν τρεις επιλογές: να αναπτύξουν ευρηματικούς τρόπους για να συνεχίσουν λειτουργούν, να κλείσουν προσωρινά ή να βάλουν μόνιμο λουκέτου», εξηγεί η Kimes στο CNN Business.

Το Saint Pierre δεν είναι το μόνο εστιατόριο fine dining που ακολούθησε την πρώτη επιλογή. Το 28 HongKong Street διοργανώνει διαδικτυακά πάρτι σερβίροντας τους πελάτες στα σπίτια τους, όπου παραδίδονται κοκτέιλ και canapés. Το εστιατόριο Odette, με τρία αστέρια Michelin επίσης προσαρμόστηκε και πλέον κάνει delivery των φημισμένων πιάτων του - από  τάρτα μαύρης τρούφας έως τον πανάκριβο μπλε αστακό. 

Τα εικονικά συμπόσια αναμένεται να καθιερωθούν ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Έρευνα της Nielsen αποτυπώνει πως το 60% των καταναλωτών σε Κίνα, Χονγκ Κονγ, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ σκοπεύουν πλέον να τρώνε πιο συχνά στο σπίτι. 

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να βγουν έξω για ένα δείπνο, αλλά η ταλαιπωρία, τα ζητήματα ασφαλείας για μία έξοδο και οι περιορισμοί στο πλήθος θα κάνουν το εικονικό δείπνο πιο δημοφιλές», εκτιμά η Kimes. Όσο για τα πολυτελή εστιατόρια; Ανακαλύπτουν νέες πρακτικές κερδοφορίας που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. 

Ο Stroobant συμφωνεί. Χωρίς την εμπειρία του εικονικού δείπνου το Saint Pierre θα είχε κλείσει και το προσωπικό θα είχε απολυθεί. «Θέλαμε να βγούμε από αυτό αλώβητοι», καταλήγει. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM