Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
0

Πριν την πανδημία, το φημισμένο εστιατόριο Saint Pierre στη Σιγκαπούρη ήταν πάντα γεμάτο και για μία κράτηση θα έπρεπε να τηλεφωνήσετε πολλές ημέρες νωρίτερα. 

Με εκπληκτική θέα στη μαρίνα της Σιγκαπούρης και φρέσκα θαλασσινά να καταφτάνουν καθημερινά από την νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Saint Pierre θεωρείτο μία από τις κορυφαίες κουζίνες fine dining. Και ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός που απείλησε την ύπαρξή του. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Όπως σχεδόν όλα εστιατόρια αυτής της κατηγορίας, το Saint Pierre δεν έκανε διανομή κατ' οίκον και το μενού του προοριζόταν για άμεση κατανάλωση κάτω από ιδανικές συνθήκες, στα άνετα τραπέζια της σάλας του. Κάθε πιάτο που έβγαινε από την κουζίνα, παρουσιαζόταν ως έργο τέχνης με μικρό χρόνο ημιζωής καθώς όλα έπαιζαν ρόλο: το στήσιμο του πιάτου και οι διαφορετικές θερμοκρασίες. 

Για να σώσει την επιχείρησή του, ο ιδιοκτήτης και σεφ Emmanuel Stroobant ήξερε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Τότε ήταν που εμπνεύστηκε την ιδέα ενός «εικονικού Saint Pierre», που θα συνδύαζε την παράδοση κορυφαίων πιάτων στο σπίτι, με την ατμόσφαιρα του εστιατορίου πολυτελείας, με τη βοήθεια του διαδικτύου. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Ο Βέλγος σεφ Emmanuel Stroobant
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Τα γεύματα παραδίδονται σε ειδικά, ξύλινα κουτιά, από σερβιτόρους που φορούν επίσημο ένδυμα. Οι πελάτες, συνδέονται στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης με άλλους e-θαμώνες, και απολαμβάνουν το γεύμα ή το δείπνο τους παρέα, καθώς ο Βέλγος σεφ τους εξηγεί τα πιάτα του μενού. 

Με αυτό τον τρόπο δεν χάνεται η αίσθηση της απόλαυσης σε ένα εστιατόριο, λέει ο Stroobant. «Το εικονικό Saint Pierre θέλει να φέρει τον κόσμο ξανά κοντά. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε παρέα». 

Οι τιμές είναι παραπλήσιες με εκείνες του καταλόγου στη σάλα, και η ελάχιστη τιμή ανά άτομο είναι τα 130 δολάρια, καθώς δεν πρόκειται για ένα τυπικό takeaway. «Προσπαθούμε να αποφεύγουμε το ξαναμαγείρεμα ή το ζέσταμα του φαγητού από τους πελάτες. Παραδίδουμε το πακέτο στο ξύλινο κουτί και αργότερα επιστρέφουμε για να το παραλάβουμε. Στην πραγματικότητα απολαμβάνετε το ίδιο σέρβις που θα είχατε και στο εστιατόριο. Απλά το κάνετε από το σπίτι», λέει ο Stroobant.

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Στη Σιγκαπούρη ο αντίκτυπος του κορωνοϊού ήταν καταστροφικός για τους χώρους εστίασης. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας κρατήσεων σε εστιατόρια Chope, το 93% κατέγραψε κατάρρευση των εσόδων και το 80% των εστιατορίων της περιοχής προχώρησε σε απολύσεις. 

Η ζημιά όμως ήταν ακόμα μεγαλύτερη στα εστιατόρια fine dining, όπως εξηγεί η καθηγήτρια της σχολής Ξενοδοχειακής Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Cornell, Sherri Kimes. Ένας από τους λόγους ήταν πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δοκιμάσει την διανομή κατ' οίκον ή το takeaway και έτσι δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε και το κοινό που να έχει συνδέσει αυτές τις επιχειρήσεις με delivery. 

«Βασικά είχαν τρεις επιλογές: να αναπτύξουν ευρηματικούς τρόπους για να συνεχίσουν λειτουργούν, να κλείσουν προσωρινά ή να βάλουν μόνιμο λουκέτου», εξηγεί η Kimes στο CNN Business.

Το Saint Pierre δεν είναι το μόνο εστιατόριο fine dining που ακολούθησε την πρώτη επιλογή. Το 28 HongKong Street διοργανώνει διαδικτυακά πάρτι σερβίροντας τους πελάτες στα σπίτια τους, όπου παραδίδονται κοκτέιλ και canapés. Το εστιατόριο Odette, με τρία αστέρια Michelin επίσης προσαρμόστηκε και πλέον κάνει delivery των φημισμένων πιάτων του - από  τάρτα μαύρης τρούφας έως τον πανάκριβο μπλε αστακό. 

Τα εικονικά συμπόσια αναμένεται να καθιερωθούν ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Έρευνα της Nielsen αποτυπώνει πως το 60% των καταναλωτών σε Κίνα, Χονγκ Κονγ, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ σκοπεύουν πλέον να τρώνε πιο συχνά στο σπίτι. 

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να βγουν έξω για ένα δείπνο, αλλά η ταλαιπωρία, τα ζητήματα ασφαλείας για μία έξοδο και οι περιορισμοί στο πλήθος θα κάνουν το εικονικό δείπνο πιο δημοφιλές», εκτιμά η Kimes. Όσο για τα πολυτελή εστιατόρια; Ανακαλύπτουν νέες πρακτικές κερδοφορίας που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. 

Ο Stroobant συμφωνεί. Χωρίς την εμπειρία του εικονικού δείπνου το Saint Pierre θα είχε κλείσει και το προσωπικό θα είχε απολυθεί. «Θέλαμε να βγούμε από αυτό αλώβητοι», καταλήγει. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM