H Αυστραλία αναβαθμίζει με 186 δισ. δολ. τον στρατό της: «Ο κόσμος θα είναι πιο επικίνδυνος και φτωχός μετά τον κορωνοϊό»

H Αυστραλία αναβαθμίζει με 186 δισ. δολ. τον στρατό της: «Ο κόσμος θα είναι πιο επικίνδυνος και φτωχός μετά τον κορωνοϊό» Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα ξοδέψει 186 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξοπλιστική αναβάθμιση του στρατού της, καθώς προετοιμάζεται για έναν «πιο επικίνδυνο και πιο φτωχό κόσμο» στη μετά κορωνοϊού εποχή. 

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο μετά τον κορωνοϊό που θα είναι πιο φτωχός και πιο επικίνδυνος, με μεγαλύτερο αναβρασμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, μιλώντας στη στρατιωτική Ακαδημία της Καμπέρα. Η τεράστια επένδυση θα γίνει σε βάθος δεκαετίας και η χώρα θα αποκτήσει, μεταξύ άλλων, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε μία περίοδο που αυξάνεται η ένταση με την Κίνα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κατά τον Μόρισον, η Αυστραλία αντιμετωπίζει την πιο σκληρή διεθνή κατάσταση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο κίνδυνος «κάποιου λάθους υπολογισμού ή ακόμα και σύρραξης» μεγαλώνει. Αν και ο Μόρισον απέφυγε να συνδέσει τον τιτάνιο προϋπολογισμό με την απειλή από την Κίνα, κατονόμασε διάφορες περιοχές όπου το Πεκίνο εμπλέκεται σε εδαφικές διεκδικήσεις - από τα σύνορα με την Ινδία στα Ιμαλάια έως την νότια σινική θάλασσα. 

Ο επικεφαλής του κολεγίου Εθνικής Ασφάλειας στο εθνικό πανεπιστήμιο Αυστραλίας, Ρόρι Μέντκαλφ είπε ότι η στρατηγική γίνεται με το βλέμμα σε ένα μέλλον όπου θα κυριαρχείται από μια επιθετική Κίνα και οι ΗΠΑ δεν θα είναι τόσο αξιόπιστος σύμμαχος της Αυστραλίας. «Σχετίζεται άμεσα με την επιβολή ισχύος της Κίνας και τον τρόπο που εκμεταλλεύεται την συγκυρία της Covid-19 για να εντείνει τις κινήσεις της». 

Ο νέος προϋπολογισμός συνιστά αύξηση 40% από τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί το 2016 και θα καλύψει εξοπλιστικά προγράμματα για την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, με ενίσχυση των οπλικών συστημάτων και των δυνατοτήτων για αποθήκευση καυσίμων. 

Η Αυστραλία θα εξετάσει ακόμα την πιθανότητα δημιουργίας ενός δικτύου δορυφόρων που θα μειώσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δίκτυο και θα βελτιώσει τις δυνατότητες παρακολούθησης. «Αυτό σημαίνει πως η Αυστραλία είναι πεπεισμένη ότι η Κίνα θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία ανοικτά των ανατολικών μας ακτών στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό», εκτιμά ο Μεντκαλφ. 

Τον Ιούνιο, η Αυστραλία υπέγραψε δύο διακρατικές συμφωνίες με την Ινδία για την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων, καθώς η Κίνα ακολουθεί μια ολοένα και πιο επιθετική προσέγγιση στην περιοχή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο συμμάχων. 

Ήδη από το 2018 διαρρέουν πληροφορίες πως το Πεκίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με το Βανουάτου για να χτίσει μία στρατιωτική βάση στην περιοχή, και ακόμα και εν μέσω πανδημίας, η επιρροή φαίνεται πως εντείνεται και οι σχέσεις δυναμώνουν. 

Κάποιοι ειδικοί πάντως παραμένουν σκεπτική για το κατά πόσο η απόκτηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Αυστραλίας.

Ο Σαμ Ρογκενβίν, διευθυντής στο Πρόγραμμα Διεθνούς Ασφαλείας του Ινστιτούτου Lowy στο Σίδνεϊ, φοβάται για την αποσταθεροποίηση των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή, ιδίως με την Ινδονησία. Όσο για την Κίνα σχολιάζει: «οτιδήποτε μπορούμε να τους ρίξουμε, τα ίδια μπορούν να ρίξουν και αυτοί σε εμάς και ακόμα περισσότερα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ