«Οι φωνές που απαιτούν να μπει τέλος στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών πρέπει να ακουστούν» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η 'Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Σε δήλωσή της σήμερα, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικού, η Μισέλ Μπατσελέτ, καταγγέλλει τον «δομικό ρατσισμό» και την «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω του διογκούμενου κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα αυτή κατά των φυλετικών διακρίσεων και την αστυνομική βία.

 

«Οι φωνές που απαιτούν το τέλος της αστυνομικής βίας πρέπει να ακουστούν. Και οι φωνές που ζητούν να τερματιστεί ο ενδημικός, ο δομικός ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία πρέπει να ακουστούν», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ.

 

Η Μπατσελέτ έκανε έκκληση για μια σαφή και εποικοδομητική ηγεσία ώστε να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση, επικρίνοντας εμμέσως τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φαίνεται να επέλεξε την αδιαλλαξία και όχι τη συμφιλίωση και απείλησε να στείλει τον τακτικό στρατό για να αποκαταστήσει «το νόμο και την τάξη».

 

«Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, μια χώρα χρειάζεται από τους ηγέτες της να καταδικάζουν τον ρατσισμό χωρίς περιστροφές, να σκέφτονται τι είναι αυτό που οδήγησε τον πληθυσμό σε ακραία οργή, να ακούν και να παίρνουν μαθήματα από την κατάσταση και να λαμβάνουν μέτρα για να διορθώσουν πραγματικά τις ανισότητες», πρόσθεσε.

 

Η δήλωση αυτή έγινε σε μια περίοδο που χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη.

 

Νωρίτερα, σήμερα απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς που βρίσκονταν μπροστά στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

 

H εισαγγελία της Μινεσότα μάλιστα ενίσχυσε τις κατηγορίες κατά του Ντέρεκ Σόβιν σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

 

Ο εν λόγω αξιωματικός είχε ιστορικό βίας και σε βάρος του είχαν γίνει τουλάχιστον 17 καταγγελίες στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατά το παρελθόν, ο λευκός αστυνομικός έχει ανοίξει πυρ κατά δύο ατόμων και είχε δεχτεί δύο επιστολές επίπληξης για την συμπεριφορά του.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/ΑΠΕ