ΗΠΑ: Σάλος με τον θάνατο μαύρου άνδρα κατά τη σύλληψη- Αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό

ΗΠΑ: Σάλος με τον θάνατο μαύρου άνδρα κατά τη σύλληψη- Αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό Facebook Twitter
0

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ έπειτα από τον θάνατο ενός μαύρου άνδρα κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεσότα, ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο.

Ο ένας αστυνομικός είχε γονατίσει πάνω στον λαιμό του, ενώ ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν στο έδαφος, με χειροπέδες στα χέρια. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», «Μην με σκοτώσετε» ακούγεται να λέει στο σοκαριστικό βίντεο που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας, ενώ μετά σταματά να κινείται και μένει με τα μάτια κλειστά και το πρόσωπο στον δρόμο.

Τέσσερις αστυνομικοί που σχετίζονται με την υπόθεση απολύθηκαν, ανακοίνωσε ο Τζέικομπ Φράι, δήμαρχος στη Μινεάπολη. Έρευνα για το θέμα κάνουν το FBI και οι αρχές της Μινεσότα. «Για πέντε λεπτά παρακολουθούσαμε έναν λευκό αστυνομικό να πιέζει το γόνατό του στον λαιμό ενός μαύρου άνδρα. Πέντε λεπτά. Ο Φλόιντ δεν έπρεπε να πεθάνει», δήλωσε ο δήμαρχος και κατηγόρησε τον αστυνομικό για έλλειψη ανθρωπιάς, ενώ ζήτησε συγγνώμη στην οικογένεια του θύματος. «Το να είσαι μαύρος δεν θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της θανατικής καταδίκης», υπογράμμισε. 

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, όταν αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο έπειτα από κλήση καταστήματος τροφίμων που ανέφερε ότι ο Φλόιντ χρησιμοποίησε πλαστή επιταγή. Όταν εντόπισαν το αυτοκίνητό του, οι αστυνομικοί είπαν ότι «αντιστάθηκε στους αστυνομικούς» και ότι πιθανόν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέθανε λίγο μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Στο βίντεο σοκαριστικό βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media, αυτόπτες μάρτυρες ακούγονται να φωνάζουν στον αστυνομικό να κατέβει από τον λαιμό του Φλόιντ, μάταια όμως. «Δεν αντιστέκεται, σταματάς την αναπνοή του», λένε στον αστυνομικό. «Δεν κουνιέται», φωνάζει άλλος. «Τον σκοτώσατε;», ρωτάει ένα άλλο άτομο.

Η υπόθεση αυτή θύμισε τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ, το 2014, στη Νέα Υόρκη. Ο μαύρος άνδρας, που ήταν άοπλος, άφησε την τελευταία του πνοή επειδή αστυνομικός του είχε κάνει κεφαλοκλείδωμα και δεν τον άφησε, παρότι ο Γκάρνερ έλεγε επανειλημμένα «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ