Ο ΠΟΥ διέκοψε την κλινική δοκιμή του φαρμάκου που διαφήμιζε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό

Ο ΠΟΥ διέκοψε την κλινική δοκιμή του φαρμάκου που διαφήμιζε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέκοψε την κλινική δοκιμή για την υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια του εν λόγω φαρμάκου.

Πρόκειται για το φάρμακο για την ελονοσία, το οποίο «διαφήμιζε» ο Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφατα δήλωσε ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη, καθημερινά, για προληπτικούς λόγους, παρότι πολλοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τη χρήση του.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφασίστηκε «προσωρινή παύση για την υδροξυχλωροκίνη στη δοκιμή Solidarity, ενώ επανεξετάζονται τα δεδομένα για την ασφάλεια» από το αρμόδιο συμβούλιο. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται, σημείωσε. 

Το Solidarity (αλληλεγγύη) είναι η διεθνής κλινική δοκιμή, που ξεκίνησε ο ΠΟΥ πριν από δύο μήνες και πλέον, για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στο πλαίσιο της δοκιμής αξιολογείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και συνδυασμών φαρμάκων. Ήδη στη δοκιμή έχουν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 3.500 ασθενείς από 17 χώρες, ενώ πάνω από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες «στρατολογούν» ασθενείς.

Ανακοινώνοντας τη διακοπή της δοκιμής, ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, για την υδροξυχλωροκίνη και τη χλωροκίνη και τις συνέπειες σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν νοσηλευθεί. «Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι εκτίμησαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στους ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο», δήλωσε ο Γκεμπρεγεσούς.

«Αυτή η ανησυχία σχετίζεται με τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και της χλωροκίνης για την Covid-19. Θέλω να επαναλάβω ότι αυτά τα φάρμακα είναι αποδεκτά ως γενικά ασφαλή για χρήση σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ή ελονοσία», σημείωσε ακόμη ο Γκεμπρεγεσούς. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM