Ο ΠΟΥ διέκοψε την κλινική δοκιμή του φαρμάκου που διαφήμιζε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό

Ο ΠΟΥ διέκοψε την κλινική δοκιμή του φαρμάκου που διαφήμιζε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέκοψε την κλινική δοκιμή για την υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια του εν λόγω φαρμάκου.

Πρόκειται για το φάρμακο για την ελονοσία, το οποίο «διαφήμιζε» ο Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφατα δήλωσε ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη, καθημερινά, για προληπτικούς λόγους, παρότι πολλοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τη χρήση του.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφασίστηκε «προσωρινή παύση για την υδροξυχλωροκίνη στη δοκιμή Solidarity, ενώ επανεξετάζονται τα δεδομένα για την ασφάλεια» από το αρμόδιο συμβούλιο. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται, σημείωσε. 

Το Solidarity (αλληλεγγύη) είναι η διεθνής κλινική δοκιμή, που ξεκίνησε ο ΠΟΥ πριν από δύο μήνες και πλέον, για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στο πλαίσιο της δοκιμής αξιολογείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και συνδυασμών φαρμάκων. Ήδη στη δοκιμή έχουν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 3.500 ασθενείς από 17 χώρες, ενώ πάνω από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες «στρατολογούν» ασθενείς.

Ανακοινώνοντας τη διακοπή της δοκιμής, ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, για την υδροξυχλωροκίνη και τη χλωροκίνη και τις συνέπειες σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν νοσηλευθεί. «Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι εκτίμησαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στους ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο», δήλωσε ο Γκεμπρεγεσούς.

«Αυτή η ανησυχία σχετίζεται με τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και της χλωροκίνης για την Covid-19. Θέλω να επαναλάβω ότι αυτά τα φάρμακα είναι αποδεκτά ως γενικά ασφαλή για χρήση σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ή ελονοσία», σημείωσε ακόμη ο Γκεμπρεγεσούς. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM