Στο εδώλιο ο Νετανιάχου- Ξεκινά σήμερα η δίκη του για διαφθορά

Στο εδώλιο ο Νετανιάχου- Ξεκινά σήμερα η δίκη του για διαφθορά Facebook Twitter
EPA
0

Η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά ξεκινά σήμερα, Κυριακή και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με εν ενεργεία πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Ο 70χρονος αρνείται τις κατηγορίες και έχει απορρίψει το αίτημα των αντιπάλων του να παραιτηθεί. Μόλις πριν από μία εβδομάδα ορκίστηκε εκ νέου επικεφαλής μιας- σπάνιας για τη χώρα- κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου- ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ- αναμένεται να παραστεί στην έναρξη της δίκης, που γίνεται σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ. Ο 70χρονος είναι στην εξουσία από το 2009, ενώ είχε διατελέσει πρωθυπουργός και το διάστημα 1996-1999.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 3 υποθέσεις, που είναι γνωστές ως 1.000, 2.000 και 4.000. Συγκεκριμένα:

Υπόθεση 1.000- Απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης: Κατηγορείται ότι αποδέχθηκε δώρα- κυρίως πούρα και μπουκάλια σαμπάνιας- από ισχυρούς επιχειρηματίες, στους οποίους έκανε χάρες ως αντάλλαγμα.

Υπόθεση 2.000- Δωροδοκία και κατάχρηση εμπιστοσύνης: Κατηγορείται ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας της εφημερίδας Yediot Ahronot, με αντάλλαγμα ευνοϊκά ρεπορτάζ.

Υπόθεση 4.000- Δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης: Κατηγορείται ότι ως πρωθυπουργός και υπουργός Επικοινωνιών, προώθησε αποφάσεις υπέρ του Σαούλ Έλοβιτς, βασικού μετόχου του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Bezeq, με αντάλλαγμα ευνοϊκά ρεπορτάζ από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Έλοβιτς, Walla.

Κατηγορίες για διαφθορά είχε αντιμετωπίσει και ο Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος παραιτήθηκε από ηγέτης του κόμματός του, όσο γινόταν η έρευνα το 2008, αλλά τεχνικά παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, τις οποίες κέρδισε ο Νετανιάχου.

Ακόμη κι αν καταδικαστεί, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί προτού εξαντληθούν όλες οι εφέσεις. Διαδικασία που μπορεί να πάρει ακόμη και χρόνια.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ