Μια εκκλησία στην Αυστραλία πουλά διαδικτυακά ένα επικίνδυνο σκεύασμα ως δήθεν φάρμακο που «θεραπεύει τους ασθενείς με κορωνοϊό και προλαμβάνει άλλες ασθένειες». 

 

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) της χώρας επέβαλε πρόστιμο 150.000 δολαρίων στο αυστραλιανό παρακλάδι της εκκλησίας «Δεύτερης Γενέσεως Υγείας και Θεραπείας», καθώς διαπιστώθηκε πως πουλούσαν ένα διάλυμα με χλωριώδες νάτριο (NaClO2), το οποίο χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό και καθαριστικό υφασμάτων.

 

Στην ιστοσελίδα της με «Προϊόντα για τον 21ο αιώνα», η εκκλησία υποσχόταν πως το διάλυμα μπορεί να θεραπεύσει και να προφυλάξει όλους όσοι το πίνουν από την νόσο Covid-19, τον ιό HIV και ακόμα και τον καρκίνο. 

 

 

 

Οι αρχές της Αυστραλίας προειδοποιούν τώρα όσους έσπευσαν να αγοράσουν το δήθεν φάρμακο πως, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, αλλά η κατάποσή του διαλύματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους με ναυτίες, εμετούς, διάρροια και αφυδάτωση. «Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο», τονίζει η TGA. 

 

Στην παραπλανητική διαφήμιση η εκκλησία MMS Australia παρουσιάζει και μια ψευδή μαρτυρία από κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που συμμετείχε στην παραγωγή του «φαρμάκου».  

 

Δεν αποσύρει το σκεύασμα

 

Παρά το τσουχτερό πρόστιμο, η MMS Australia δεν έχει προς το παρόν αφαιρέσει το επίμαχο προϊόν από την ιστοσελίδα και περιορίστηκε στο να αλλάξει την περιγραφή, γράφοντας πως όσοι αναζητούν θαύματα θα πρέπει να «προσευχηθούν στον Θεό για θεραπεία και καθοδήγηση». 

 

Σε μία προσπάθεια να ελιχθεί στην «γκρίζα ζώνη» της νομοθεσίας, η εκκλησία υποστηρίζει τώρα πως τα προϊόντα της δεν προορίζονται για άμεση θεραπεία ή πρόληψη από καμία ασθένεια, αλλά συστήνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ολοκληρωμένης διατροφής που «κρατά τους ναούς των ψυχών και των σωμάτων μας καθαρούς και ελεύθερους από επιβλαβή χημικά και δηλητήρια». 

 

 

 

Μάλιστα για έξτρα πέντε δολάρια, οι πιστοί μπορούν τώρα να έχουν άμεσα το επικίνδυνο καθαριστικό στο σπίτι τους, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν αρκετές εργάσιμες ημέρες.

 

H TGA έχει εμπλακεί σε έναν πολυετή αγώνα για να σταματήσουν οι αναπαραγωγές ψευδών ισχυρισμών σχετικά με το επίμαχο διάλυμα. Το 2014, τέσσερα άτομα είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο της Βικτώρια, προκαλώντας νέο κύκλο ερευνών. Η υγειονομική υπηρεσία έχει εκδώσει και τότε προειδοποίηση: «Δεν είναι είναι σαν να πίνετε καθαριστικό. Κυριολεκτικά πίνετε καθαριστικό». 

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr