Είπαν στον Φαουτσι πως δεν αποφασίζει αυτός- Απάντησε: «Είμαι επιστήμονας και γιατρός. Δεν δίνω συμβουλές για οικονομικά»

Είπαν στον Φαουτσι πως δεν αποφασίζει αυτός- Απάντησε: «Είμαι επιστήμονας και γιατρός. Δεν δίνω συμβουλές για οικονομικά» Facebook Twitter
0

Ο αξιωματούχος της δημόσιας υγείας Άντονι Φαούτσι συγκρούστηκε με έναν γερουσιαστή την Τρίτη σχετικά με το πότε θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι δεν είχε τον τελευταίο λόγο για αποφάσεις που σχετίζονται με πανδημία, αλλά προειδοποιεί  πως δεν θα πρέπει να αγνοείται ο κίνδυνος για τα παιδιά.

«Με όλο το σεβασμό, Δρ. Φαούτσι δεν νομίζω ότι εσύ αποφασίζεις στην τελική», είπε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ραντ Πολ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του ειδικού, σε μια επιτροπή της Γερουσίας. «Δεν νομίζω ότι είσαι το μόνο άτομο που παίρνει μια απόφαση».

Μέλος των Δημοκρατικών του Τραμπ, ο Πολ, αμφισβήτησε την ακρίβεια των μοντέλων που προβλέπουν την πορεία της πανδημίας και είπε ότι πίστευε ότι θα ήταν λάθος να μην ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

«Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για αυτόν τον ιό», απάντησε ο Φαούτσι. «Και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Νομίζω ότι καλύτερα να μην θεωρούμε δεδομένο ότι τα παιδιά έχουν ανοσία», πρόσθεσε εννοώντας το σπάνιο σύνδρομο που πιστεύεται ότι συνδέεται με το νέο κορωναϊό, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον τρία παιδιά στη Νέα Υόρκη και έχει προκαλέσει προβλήματα ε δεκάδες ακόμη.

Το σύνδρομο έχει όμοια συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki, όπως πυρετός, δερματικά εξανθήματα, πρήξιμο των αδένων και σε σοβαρές περιπτώσεις, φλεγμονή των αρτηριών.

Όταν ο γερουσιαστής πρότεινε ότι ο Φαούτσι δεν είναι αυτός που θα αποφασίσει εκείνος απάντησε: «Δεν θεώρησα ποτέ πως είναι εγώ αυτός που θα αποφασίσω ή η μόνη φωνή που πρέπει να ακουστεί. Είμαι επιστήμονας, γιατρός και αξιωματούχος δημόσιας υγείας. Δίνω συμβουλές σύμφωνα με τα καλύτερα επιστημονικά στοιχεία... Δεν δίνω συμβουλές για οικονομικά θέματα. Δεν δίνω συμβουλές για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημόσια υγεία».

Ο Φοούτσι, υποστηρικτής των μέτρων έκτακτης ανάγκης, έγινε στόχος κριτικής από τους Αμερικανούς ακροδεξιούς και διαδικτυακούς φαν θεωριών συνωμοσίας, ενώ συχνά έρχεται σε αντίθεση με όσα λέει ο Τραμπ, ο οποίος ενθάρρυνε τις πολιτείες να ανοίξουν ξανά επιχειρήσεις που είχαν θεωρηθεί μη απαραίτητες εν μέσω της πανδημίας.

Μια δημοσκόπηση του CNN την Τρίτη έδειξε ότι το 84% των Ρεπουμπλικάνων εμπιστεύονται τις πληροφορίες που λαμβάνουν για τον κορωναϊό από τον Τραμπ έναντι του 4% των Δημοκρατών, ενώ το 61% των Ρεπουμπλικάνων εμπιστεύονται τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τον Φαούτσι έναντι του 81% των Δημοκρατών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ