Το αίμα των ανδρών έχει υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου, κλειδί στην μόλυνση από κορωνοϊό, σε σχέση με το γυναικείο, αποκαλύπτει ευρωπαϊκή μελέτη.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ενδεχομένως να βοηθήσουν ώστε να δοθεί μία εξήγηση στο ερώτημα γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

 

Το βασικό ένζυμο σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας είναι η αγγειοτασίνη 2 (ACE2) που βρίσκεται στην καρδιά, στα νεφρά και σε άλλα όργανα.

 

Στον Covid-19, η ACE2 θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην εξέλιξη της λοίμωξης στους πνεύμονες.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, διαπίστωσε επίσης ότι ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς ACE ή αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARBs) δεν οδήγησαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ACE2 και συνεπώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19 για τα άτομα που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη αγωγή.

 

Οι αναστολείς ACE και τα ARB συνταγογραφούνται ευρέως σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη ή νεφρική νόσο. 

 

«Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο Adriaan Voors, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο (UMC) Groningen στην Ολλανδία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως ενώ είναι υπεύθυνη για τον θάνατο σχεδόν 277.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Reuters.

 

Τα ποσοστά θανάτου και μόλυνσης δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό, από ότι οι γυναίκες, να προσβληθούν από την ασθένεια και να υποστούν σοβαρές ή κρίσιμες επιπλοκές στη συνέχεια.

 

Αναλύοντας δείγματα από χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, η ομάδα του Voors μέτρησε τις συγκεντρώσεις ACE2 σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 3.500 και πλέον ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ωστόσο, η μελέτη ξεκίνησε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, και όπως ανέφεραν οι ερευνητές, για αυτόν τον λόγο δεν περιελάμβαναν ασθενείς με COVID-19.

 

Αλλά όταν άλλες έρευνες άρχισαν να δείχνουν το ένζυμο ACE2 ως κλειδί για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος κορωνοϊός εισέρχεται στα κύτταρα, ο Voors και η ομάδα του είδαν σημαντικές αλληλεπικαλύψεις με τη μελέτη τους.

 

«Όταν ανακαλύψαμε ότι ένας από τους ισχυρότερους βιοδείκτες, ο ACE2, ήταν πολύ υψηλότερος στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες, συνειδητοποίησα ότι αυτό είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει γιατί οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από το COVID-19 από ότι οι γυναίκες», δήλωσε η Iziah Sama, γιατρός στο UMC Groningen, που ηγήθηκε της μελέτης.

 

Το ACE2 είναι ένας υποδοχέας στην επιφάνεια των κυττάρων που συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό και του επιτρέπει να εισέλθει και να μολύνει τα κύτταρα.

 

Οι Sama και Voors σημείωσαν ότι το ACE2, όπως ακριβώς και στους πνεύμονες,  βρίσκεται στην καρδιά, στα νεφρά, στους ιστούς, που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στους όρχεις.

 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η παρουσία αυτή του ενζύμου στους όρχεις μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ACE2 στους άνδρες και να αιτιολογήσει ενδεχομένως γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr