Γάλλοι ερευνητές θα δοκιμάσουν τσιρότα νικοτίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό

Γάλλοι ερευνητές θα δοκιμάσουν τσιρότα νικοτίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Γάλλοι επιστήμονες σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τσιρότα νικοτίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό και υγειονομικό προσωπικό κατόπιν έρευνας που υποδεικνύει πως οι καπνιστές μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο νοσοκομείο του Παρισιού, μια ουσία στον καπνό -πιθανώς η νικοτίνη- ενδέχεται να εμποδίζει τους καπνιστές να κολλήσουν την ασθένεια Covid-19. Οι κλινικές δοκιμές με τσιρότα νικοτίνης βρίσκονται εν αναμονή έγκρισης από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές τονίζουν πως δεν ενθαρρύνουν τον κόσμο να ξεκινήσει το κάπνισμα, που περιλαμβάνει άλλους θανάσιμους κινδύνους για την υγεία και καταλήγει να σκοτώσει το 50% των καπνιστών. Παρόλο που η νικοτίνη είναι πιθανόν ότι έχει κάποια προστατευτική δράση στην προσβολή από τον νέο κορωνοϊό, οι καπνιστές που έχουν μολυνθεί συχνά εμφανίζουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα λόγω της τοξικής επίδρασης του καπνού στους πνεύμονες, αναφέρουν οι επιστήμονες. 

Η ομάδα του νοσοκομείου La Pitié - Salpêtrière στο Παρίσι, πραγματοποίησε την έρευνά της σε συνολικά 480 ασθενείς, εκ των οποίων οι 350 έχουν νοσηλευτεί ενώ οι υπόλοιποι είχαν εμφανίσει πιο ήπια συμπτώματα, οπότε τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στο σπίτι.

Διαπιστώθηκε πως από τους νοσηλευόμενους, των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 65 έτη, μόνο το 4.4% ήταν τακτικοί καπνιστές. Από εκείνους που επέστρεψαν στο σπίτι τους, με μέση ηλικία τα 44 έτη, κάπνιζε το 5.3%.

«Μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Zahir Amoura, επικεφαλής της μελέτης. «Δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας».

Ο Jean-Pierre Changeux, επιφανής νευροβιολόγος και ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς, είναι εκ των συντακτών άρθρου για το θέμα αυτό στην επιθεώρηση Comptes Rendus de Biologie, της Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας είναι μέλος.

«Σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορωνοϊό, τον εμποδίζει να προσκολληθεί και κατά συνέπεια να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό», δηλώνει ο καθηγητής του Ινστιτούτου Παστερ και του Collège de France. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να μειώσει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικούς συστήματος που έχει διαπιστωθεί στις περισσότερες βαριές περιπτώσεις της Covid-19. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zahir Amoura, τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις κλινικές δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους και τέλος σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μια κινεζική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία μόνο το 12.6% των 1.000 ατόμων που μολύνθηκαν με το ιό ήτα καπνιστές ενώ ο αριθμός των καπνιστών στην Κίνα είναι περίπου 28%.

Στη Γαλλία, τα αποτελέσματα από νοσοκομεία του Παρισιού έδειξαν πως από 11.000 ασθενείς που εισήχθησαν με Covid-19, το 8.5% ήταν καπνιστές. Ο συνολικός αριθμός καπνιστών στη Γαλλία εκτιμάται περίπου στο 25.4%.

Με πληροφορίες από Guardian, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ