«Έχασα την πίστη μου στο σύστημα»: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ της μάχης κατά του κορωνοϊού

«Έχασα την πίστη μου στο σύστημα»: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ της μάχης κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
6

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.

Με ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 2 δισ. Ευρώ το 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας διανέμει χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να ασχολούνται με την έρευνα. Οι προτάσεις του για καταπολέμηση του κορωνοϊού απορρίφθηκαν, με τον ίδιο να σημειώνει πως πίσω από την στάση αυτή, κρύβεται η άρνηση μελών της ΕΕ να δοθούν παραπάνω χρήματα στο πλαίσιο έρευνας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Νόμιζα ότι σε μια εποχή όπως αυτή, οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο θα πρέπει να διαθέτουν πόρους και ευκαιρίες για την καταπολέμηση της πανδημίας, με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία, νέες δυναμικές προσεγγίσεις βασισμένες στην επιστήμη, να αντικαταστήσουν τις συχνά αυτοσχεδιασμένες διαισθήσεις των πολιτικών ηγετών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για «την πλήρη απουσία συντονισμού πολιτικών υγείας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων».



Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
«Έχασα την πίστη μου στο σύστημα» Πηγή: www.lifo.grΤη στιγμή που, απ΄ό,τι φαίνεται, πρόκειται για έναν εξαιρετικά ευφυές άτομο, εξαίρετο επιστήμονα και έντιμο άνθρωπο, ίσως να έχει φτάσει η στιγμή να αναρωτηθεί πως υπήρξε τόσο αφελής ώστε να έχει φτάσει στο σημείο να πιστεύει σε αυτό το "σύστημα". Τόσα σημάδια τη δεκαετία του 2010, δεν τα είχε δει;
Θυμάσαι ιταλέ ο 2014, που σέρνονταν ο τσίπρας μέχρι τη Ρώμη για να ζητιανέψει κανά φράγκο;Οι ''σύμμαχοι του νότου'', με πρωτεργάτη τον Ματέο Ρέντσι του κερνούσατε... κάτι φτηνιάρικες γραβάτες.Μάντεψε πώς νιώθαμε;
Συγχαρητήρια στον συγκεκριμένο επιστήμονα. Πως τους ξέφυγε? Όταν ένας επιστήμονας επιλέγει την πραγμάτωση της επιστήμης του υπέρ της υγείας της κοινωνίας των πολλών και όχι υπέρ της κερδοφορίας -συμφερόντων των λίγων. Υ.Γ Και μία ερώτηση σπαζοκεφαλιά: Πως ονομάζεται το σύστημα αυτό που έχασε την πίστη του ο καθηγητής Φεράρι?....φτου πιπέρι στο στόμα...
Αγαπητέ και συμπαθέστατε κύριε Φεράρι, έπρεπε να προτείνετε κάτι πιο ουσιαστικό: την επέκταση της έρευνας σε φάρμακα κατά των ρυτίδων και του αποτελεσματικού τραβήγματος της επιδερμίδας, τη χρηματοδότηση για την παραγωγή χαπιών που υποβοηθούν τη στύση σε 90χρονους, τη χρηματοδόητηση για ενασχόληση επιστημόνων με ζητήματα όπως η αναβάθμιση των διαδικασιών αλλαγής φύλου και σβησίματος τατουάζ, την έρευνα για εγκυμοσύνες μέσω παρένθετης μητέρας ή ακόμη και την εγκυμοσύνη στο ανδρικό φύλο. Είναι δυνατόν να ασχολείσθε με τόσο ανούσια ζητήματα όπως τα εμβόλια κατά του κοροναϊού ή την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ; Η ανθρωπότητα έχει τόσο σοβαρά θέματα να επιλύσει και εσείς προτείνετε στην ΕΕ (αυτόν τον αδιαφανή και μη δημοκρατικό δυσκοίλιο θεσμό) να ασχοληθεί με πανδημίες κλπ; Δυστυχώς κύριε Φεράρι, ακόμη και μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία η frivolite του ανθρώπινου είδους θα συνεχίζεται αμείωτη.