Κομισιόν: Προσοχή σε διαδικτυακές απάτες με προϊόντα που δήθεν θεραπεύουν τον κορωνοϊό

Κομισιόν: Προσοχή σε διαδικτυακές απάτες με προϊόντα που δήθεν θεραπεύουν τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Αύξηση της διαδικτυακής πώλησης πλαστών προϊόντων από ανέντιμους έμπορους, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν ή θεραπεύουν από τον ιό COVID-19, παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζει κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ψευδείς ισχυρισμοί αφορούν διάφορα αγαθά όπως μάσκες, καλύμματα και απολυμαντικά χεριών. Οι εν λόγω έμποροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές, ισχυριζόμενοι π.χ. ότι βρίσκονται σε έλλειψη και έτσι παραπλανούν τους καταναλωτές στην Ε.Ε..

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών σε επίπεδο Ε.Ε. (CPC) ξεκίνησαν κοινές δράσεις, κατόπιν των μέτρων που έλαβε η ιταλική αρχή. Ανταλλάσσουν ενεργά πληροφορίες και συνεργάζονται για μια συνεκτική προσέγγιση καταπολέμησης αυτών των πρακτικών, ώστε οι καταναλωτές να μην εξαπατώνται από ανέντιμους εμπόρους. Σκοπεύουν επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές για τις πρακτικές αυτές.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους εμπόρους να εκμεταλλευτούν τους φόβους των καταναλωτών εξαιτίας της επιδημίας COVID-19 στην Ε.Ε.. Ορισμένες πλατφόρμες, όπως η Amazon και το Facebook, έχουν αναλάβει εθελοντικά δράση κατά των διαφημίσεων αυτού του είδους. Οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών αναβαθμίζουν τη δράση τους. Έτσι πρέπει να κινηθούμε. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους φορείς, στα διαδικτυακά καταστήματα και στις πλατφόρμες που φιλοξενούν περιεχόμενο, να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αυτή την αρπακτική συμπεριφορά. Σας διαβεβαιώνω ότι η Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις για να πατάξουν τους ανέντιμους εμπόρους».

Με τη στήριξη της Επιτροπής, οι αρχές της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών, ετοιμάζουν κατευθυντήριες γραμμές για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των προβληματικών πρακτικών.

Δεδομένου του επείγοντος της κατάστασης, οι αρχές των κρατών μελών καλούνται να θέσουν ως προτεραιότητα την άμεση λήψη των απαραίτητων ειδικών μέτρων επιβολής σε εθνικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τον γρήγορο εντοπισμό και τη διαγραφή των ψευδών ισχυρισμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM
ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM