Χονγκ Κονγκ: Ανησυχία για «δεύτερο κύμα» εξάπλωσης του κορωνοϊού από τους επαναπατρισθέντες

Χονγκ Κονγκ: Ανησυχία για «δεύτερο κύμα» εξάπλωσης του κορωνοϊού από τους επαναπατρισθέντες Facebook Twitter
To Χονγκ Κονγκ φοβάται για «δεύτερο κύμα» κορωνοϊού από τους επαναπατρισθέντες
0

Το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά τώρα φοβάται ότι οι ταξιδιώτες θα το επαναφέρουν.

Μήνες αφού βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας του κορωνοϊού, το Χονγκ Κονγκ συνεχώς μοιάζει να προσφέρει ένα μοντέλο σωστής αντιμετώπισής του.

Παρά τις εσωτερικές μεταφορικές συνδέσεις με την ενδοχώρα της Κίνας, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, και την μετακίνηση του εργατικού πληθυσμού και στις δύο πλευρές των συνόρων, το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα, το Χονγκ Κονγκ, με πληθυσμό περισσότερο των 7 εκατ. έχει λιγότερα από 170 κρούσματα και τέσσερις θανάτους, τη στιγμή που άλλες χώρες και πόλεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, νοσούντων.

Αυτό ωστόσο επιτεύχθηκε με εντατικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων και εκατομμυρίων πολιτών που αυτοαπομονώθηκαν. Το σπουδαιότερο ωστόσο, ορατό δείγμα αυτών των προσπαθειών είναι η πανταχού παρούσα χρήση των μασκών, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά την ανακοίνωση της Κίνας για τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού. Σύντομα ήταν παντού, δημιουργώντας ανησυχίες για το αν θα υπήρχε επαρκές απόθεμα.

Όμως πλέον, εβδομάδες μετά τη λήψη μέτρων, εγείρονται φόβοι για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κρουσμάτων, εισαγόμενων πλέον.

Φόβοι για δεύτερο κύμα εξάπλωσης

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο εξώφυλλο της τοπικής εφημερίδας Apple Daily φιλοξενήθηκε ρεπορτάζ κατακρίνοντας τους επαναπατισθέντες ότι συγκεντρώνονται σε μπαρ χωρίς να φορούν μάσκες.

Άμεσα ξεκίνησαν οι εικασίες, αληθείς ή όχι, ότι οι ξένοι κάτοικοι δεν «μοιράζονται» εξίσου την ανησυχία για την πανδημία.

Πολλοί από αυτούς δεν είχαν ζήσει την εποχή του SARS στη χώρα το 2003, όταν το Χονγκ Κονγκ έγινε μία περιοχή με άμεση επαγρύπνηση και ετοιμότητα, διατεθειμένο να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα.

Ορισμένοι κάτοικοι ενοχλήθηκαν από τη στάση μιας μειοψηφίας ομογενών, μεταξύ των οποίων προϊστάμενοι και συνάδελφοί τους, που υποβαθμίζουν ή χλευάζουν τα επείγοντα μέτρα που εφαρμόζονται - όπως η μάσκα παντού ή η εργασία από το σπίτι - αγνοώντας παράλληλα τα οδυνηρά μαθήματα που πολλοί έμαθαν από το SARS.

Επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι αρκετοί με ξένα διαβατήρια είχαν την ευκαιρία να φύγουν ενώ δεν ίσχυε το ίδιο για του κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Με την περιοχή να είναι μεταξύ των πιο ασφαλών στον κόσμο, μερικοί από εκείνους που είχαν φύγει, επιστρέφουν πλέον εγείροντας στην πόλη την ανησυχία για το εάν θα μεταφέρουν ξανά ένα νέο κύμα του κορωνοϊού.

Την Τρίτη, η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε κόκκινη οδηγία για όλες τις ξένες χώρες, απαιτώντας από όσους επιστρέφουν να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Από τις 10 περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν, σχεδόν όλες αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από Ευρώπη ή ΗΠΑ.

«Ενόψει της διάδοσης της νόσου και της συνεχούς αύξησης του αριθμού των περιστατικών που αναφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν όλα τα μη βασικά ταξίδια εκτός Χονγκ Κονγκ », ανέφερε σε δήλωσή του το Κέντρο για την Προστασία της Υγείας της πόλης.

«Το Κέντρο Προστασίας προτρέπει ένθερμα το κοινό να διατηρεί ανά πάσα στιγμή τους κανόνες αυστηρής προσωπικής και περιβαλλοντικής υγιεινής, η οποία είναι καίριας σημασίας για την προσωπική προστασία από τη μόλυνση και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου στην κοινότητα. Σε προσωπικό επίπεδο, οι πολίτες πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα όταν εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα, όταν κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή βρίσκονται σε πολυσύχναστα μέρη. Πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους, ιδιαίτερα πριν αγγίξουν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.»

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, κ. Carrie Lam, δήλωσε ότι «εάν όλες αυτές οι εισαγόμενες περιπτώσεις οδηγήσουν σε επιδημία της κοινότητας, η συνέπεια θα είναι αδιανόητη και θα αυξήσουν το βάρος για το σύστημα δημόσιας υγείας».

Δεδομένου ότι οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διαδίδονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι επαναπατρισθέντες αγνοούν τα μέτρα καραντίνας, ορισμένες επιχειρήσεις παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Το μπαρ του Hemingway, ένα μπαρ στην περιοχή Discovery Bay της πόλης, που έχει μεγάλο αριθμό ξένων πελατών, εξέδωσε τη Δευτέρα «προειδοποίηση σε όσους επιστρέφουν από την Ευρώπη».

«Το DB είναι μια μικρή κοινότητα, ο καθένας σας το γνωρίζει, αν θέλετε να είστε απομονωμένοι, μην έρχεστε στο Hemingway», ανέφερε το μπαρ στο Facebook. «Αν σας δούμε, θα στείλουμε το τηλεοπτικό υλικό μας στις αρχές. Σας έχουμε προειδοποιήσει».

Με το φόβο ότι οι εισαγόμενες περιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, το γκράφιτι που παροτρύνει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες έχει γίνει κοινό θέαμα σε ορισμένα μέρη της πόλης.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι, ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει συμβουλεύσει πολλούς ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου στο κοινό, άλλες κυβερνήσεις έχουν δώσει αντιφατικές συμβουλές και εκείνοι που επιστρέφουν στην πόλη ή που πηγαίνουν προς την πόλη δεν μπορούν να ακολουθήσουν την καθοδήγηση των χωρών καταγωγής τους.

«Δυστυχώς, οι εικασίες γύρω από τις μάσκες έχουν γίνει θέμα μελέτης για το πώς να μην επικοινωνεί κανείς με το κοινό», γράφει αυτή τη βδομάδα ο Zeynep Tufekci, καθηγητής της επιστήμης των πληροφοριών. Επισημαίνει δε, ότι τα αντιφατικά μηνύματα από τους υπουργούς υγείας των ΗΠΑ ειδικότερα - να μην φορούν μάσκες επειδή δεν θα αποτρέψουν τη μόλυνση - προκαλούν σύγχυση στο κοινό και οδηγούν σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι μάσκες δεν βοηθούν.

Τόνισε δε ότι το Χονγκ Κονγκ είναι παράδειγμα περιοχής όπου οι μάσκες ήταν κοινό «αξεσουάρ» και έτσι τα ποσοστά μόλυνσης έμειναν χαμηλά. Οι υπάλληλοι πρέπει τώρα να ενισχύσουν αυτό το μήνυμα στο Χονγκ Κονγκ ή να υπονομεύσουν την ασφάλειά, που έχει κερδίσει η πόλη.

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM