Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ! Facebook Twitter
Φωτογραφία: Milos Bicanski / Getty Images
0


«ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΨΑΧΝΩ να μετακομίσω σε μια πόλη να είναι κοντά στη θάλασσα, αλλά περιτριγυρισμένη από βουνά και δίπλα στη θάλασσα. Θέλω να έχει υπέροχη νυχτερινή ζωή και να πίνουν όλοι τσάι matcha», έγραφε το βίντεο κάποιας περιχαρούς Αμερικάνας που στροβιλιζόταν ανέμελη με τη φουστίτσα της στον άνεμο του TikTok. Κάποιος της είχε απαντήσει στα σχόλια «Oh my God, girl, your city is Athens». Λίγο πιο κάτω κάποιος είχε απαντήσει στα ελληνικά «ΦΑΕ ΣΚΑΤΑ». 

Όταν ζούσα στο Λονδίνο, απορούσα με τη σιωπηλή απέχθεια που είχαν οι Λονδρέζοι για τους τουρίστες. Όχι πως δεν την καταλάβαινα: καθυστερούσαν τις μπάρες του μετρό, πήγαιναν ανάποδα στις κυλιόμενες, συνωστίζονταν παντού, άλλαζαν ολόκληρες γειτονιές. Τώρα πια που η Αθήνα θυμίζει τουριστική Ντίσνεϊλαντ συμπονώ τους Λονδρέζους.

Οι απόλυτα αγαπημένοι μου τουρίστες ήταν πάντα αυτοί που γκρίνιαζαν πως η Αθήνα δεν είναι ασφαλής. Συνήθως ήταν άνθρωποι που πίστευαν ότι ζούμε σε χωριό με άσπρα σπιτάκια και μπλε τρούλους και όχι σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη με καλές και κακές γειτονιές.

Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους και τη μανία των τουριστών να κάθονται αγκαλιά στο μετρό με τη βαλίτσα τους, έτσι ώστε οι κοινοί θνητοί να λιώνουμε όρθιοι από τη ζέστη την ώρα που οι αποσκευές τους ξεκουράζονται. Πρόσφατα σε μια ταβέρνα μπήκαν κάτι παιδιά με ντέφια που πήγαιναν από τραπέζι σε τραπέζι και τραγουδούσαν με ψεύτικη ευθυμία διάφορα παλιακά τραγούδια για τους τουρίστες που τους έδιναν λεφτά και έλεγαν πολύ ενθουσιασμένοι «όπα, όπα, όπα».

Πιθανώς να είμαι υποκρίτρια: έχω δουλέψει χρόνια σε θέσεις που είχαν άμεση ή όχι και τόσο άμεση σχέση με τον τουρισμό. Εννιά στους δέκα επισκέπτες ήταν εξαιρετικοί, αλλά μου είχαν τύχει σχεδόν τα πάντα: μια Καναδή food blogger λιποθύμησε στη Βαρβάκειο γιατί δεν άντεχε τη θέα από τα σφαχτάρια (προφανώς όταν έγραφε για φαγητό πίστευε πως η αγελάδα είναι κάτι σαν σαμουράι που αυτοτεμαχίζεται και θυσιάζεται ευγενικά). Κάτι παιδάκια που δεν είχαν ξαναδεί ψάρι ολόκληρο, με το κεφάλι, τα πέταγαν αηδιασμένα το ένα στο άλλο μέσα στο εστιατόριο. 

Οι απόλυτα αγαπημένοι μου όμως ήταν πάντα αυτοί που γκρίνιαζαν πως η Αθήνα δεν είναι ασφαλής. Συνήθως ήταν άνθρωποι που πίστευαν ότι ζούμε σε χωριό με άσπρα σπιτάκια και μπλε τρούλους και όχι σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη με καλές και κακές γειτονιές. Αλλιώς ήταν απλώς άνθρωποι που δεν είχαν ψάξει ούτε μισό δευτερόλεπτο πού θα μείνουν και έκλεισαν π.χ. ένα Airbnb στην πλατεία Αττικής ή στην οδό Σατωβριάνδου με 25 ευρώ και μετά γκρίνιαζαν: «Αχ, νιώθω ανασφάλεια, πω πω, ήρθε μια γριά χωρίς δόντια και με κοίταξε».

Στο ίδιο στυλ είναι και αυτά τα καταπληκτικά βίντεο που κατακλύζουν το TikTok feed μου. Κάποιος τικτόκερ που ξεμύτισε πρώτη φορά από κάποιο χωριό της Αυστρίας μάς ανακοινώνει σοκαρισμένος πως «η Αθήνα είναι γκέτο, κοιτάξτε πόσα γκραφίτι έχει, ναρκομανείς στο κέντρο της πόλης. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» με φόντο την 3ης Σεπτεμβρίου.

Από κάτω μπαρμπάδες από τη Μινεσότα γράφουν «ο γιος μου ήθελε να σπουδάσει για έναν χρόνο στην Αθήνα, αλλά φοβήθηκε ότι δεν θα έβρισκε ασφαλές κατάλυμα» και «νομίζαμε πως η Αθήνα είναι σαν τη Σαντορίνη, όλα άσπρα, μπλε και ο γύρος να κάνει 9 ευρώ. Αλλά βρεθήκαμε στη λάθος πλευρά της Ελλάδας και έχει δρόμους και γκραφίτι. Παναγίτσα μου, γιατί δεν έχει γαϊδουράκια και δεν κουνάτε τα μαντίλια σας ενώ σπάτε πιατάκια και δεν φωνάζετε ΟΠΑ, ΟΠΑ, ΟΠΑ;» 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Σπέτσες: το χρονικό ενός αμφιλεγόμενου έργου/ Σπέτσες: Οδική ασφάλεια ή αλλοίωση τοπίου;

Ρεπορτάζ / Σπέτσες: Ποιο έργο απειλεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του νησιού;

Το χρονικό του αμφιλεγόμενου έργου φωτισμού της περιμετρικής οδού του νησιού, που έχει προκαλέσει την αντίδραση μέρους των πολιτών και της Αναργύρειου Κοργιαλένειου Σχολής.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τρεις αυτοκτονίες και μια κοινωνία που τις προσπερνά τόσο εύκολα

Οπτική Γωνία / Τρεις αυτοκτονίες και μια κοινωνία που τις προσπερνά τόσο εύκολα

Ένας κτηνοτρόφος που έχασε το βιος του, ένας πατέρας που έχασε το παιδί του και ένας έφηβος που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει. Άνθρωποι που δεν άντεξαν άλλο και δεν ζητούν τη λύπη μας αλλά την προσοχή μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιράν: Μουλάδες τέλος;

Οπτική Γωνία / Εξέγερση στο Ιράν: Μουλάδες τέλος;

Θα γίνει ο μαζικός ξεσηκωμός που συνταράσσει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Ιράν η ταφόπλακα της Ισλαμικής Δημοκρατίας; Πολλοί το επιδιώκουν, προπαντός ένα ολοένα αυξανόμενο κομμάτι του ιρανικού λαού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Αθήνα / Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Πώς μια περιοχή με έντονα χαρακτηριστικά γειτονιάς, με μια κοινότητα μουσουλμάνων της Θράκης και εργαστήρια καλλιτεχνών στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, εξελίχθηκε σε τόπο μαζικής διασκέδασης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ