Κορωνοϊός: Οργή Γερμανών υπουργών για τις «απόπειρες Τραμπ» να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα εμβολίου

Κορωνοϊός: Οργή Γερμανών υπουργών για τις «απόπειρες Τραμπ» να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα εμβολίου Facebook Twitter
Κόντρα Ουάσινγκτον-Βερολίνου για το εμβόλιο του κορωνοϊού (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Οργισμένη ήταν η αντίδραση Γερμανών υπουργών, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε πολλά χρήματα σε γερμανική εταιρεία, για τα αποκλειστικά δικαιώματα εμβολίου για τον κορωνοϊό.

«Η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στο ARD, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα Welt, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τραμπ εναντίον Βερολίνου».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη φαρμακευτική εταιρεία CureVac, που έχει έδρα στο Τίμπιγκεν της Γερμανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «μόνο για τις ΗΠΑ». Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της προσφέρει οικονομικά κίνητρα προκειμένου να παραμείνει στη χώρα το εμβόλιο.

«Δεν θα το επιτρέψουμε»

«Οι Γερμανοί ερευνητές έχουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων, στο πλαίσιο των παγκοσμίων δικτύων συνεργασίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση, στην οποία άλλοι θέλουν να εξασφαλίσουν αποκλειστικά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Η διεθνής συνεργασία είναι σημαντική τώρα, όχι η εθνική ιδιοτέλεια» τόνισε από την πλευρά του ο Έρβιν Ρούντελ, βουλευτής και μέλος της επιτροπής υγείας της Βουλής. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος, κατηγόρησε τον Τραμπ για ψηφοθηρία. «Προφανώς θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο σε μια προεκλογική καμπάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν επεσήμανε ότι είναι «εκτός συζήτησης» μια εξαγορά της CureVac από τη διοίκηση Τραμπ. Η εταιρεία θα αναπτύξει το εμβόλιο για όλο τον κόσμο, όχι για συγκεκριμένες χώρες, ξεκαθάρισε.

Όταν του ζητήθηκε την Κυριακή να επιβεβαιώσει τις απόπειρες προσέγγισης της γερμανικής εταιρείας, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ απάντησε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχω ακούσει αρκετές φορές σήμερα, από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι υπάρχει αυτό και θα το συζητήσουμε αύριο στην επιτροπή διαχείρισης κρίσεων».

Κορωνοϊός: Οργή Γερμανών υπουργών για τις «απόπειρες Τραμπ» να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα εμβολίου Facebook Twitter
Η έδρα της εταιρείας CureVac (Πηγή φωτό EPA)

Τι απαντά η Ουάσινγκτον

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο AFP, υποστήριξε ότι το δημοσίευμα ήταν «άκρως μεγαλοποιημένο». «Η αμερικανική κυβέρνηση έχει μιλήσει με πάνω από 25 εταιρείες που ισχυρίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν με το εμβόλιο. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες ήδη έλαβαν χρηματοδότηση από Αμερικανούς επενδυτές», ανέφερε σχετικά.

Επίσης, ο αξιωματούχος διέψευσε ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει το όποιο εμβόλιο μόνο για τις ΗΠΑ. «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με κάθε εταιρεία που ισχυρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει. Και θα μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο την όποια λύση βρεθεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η CureVac έχει έδρα στο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης, ενώ έχει εγκαταστάσεις επίσης στη Φρανκφούρτη και τη Βοστώνη. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Paul-Ehrlich Institute, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο CEO της CureVac, Ντάνιελ Μενιτσέλα, αντικαταστάθηκε από τον Ίνγκμαρ Χόερ, δίχως να εξηγήσει γιατί. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Μενιτσέλα είχε συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάικ Πενς και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών στην Ουάσινγκτον. Λίγο μετά την επίσκεψη, ο Μενιτσέλα είχε δηλώσει «Είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε ένα δραστικό εμβόλιο εντός μερικών μηνών».

Πάντως, οι επενδυτές της CureVac ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που αναπτυχθεί αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό δεν θα πωληθεί σε μία χώρα. «Φανταστική απόφαση», σχολίασε ο Αλτμάιερ, ενώ σημείωσε ότι το Βερολίνο μπορεί να παρέμβει. «Όταν πρόκειται για σημαντικές υποδομές και εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα, θα αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με πληροφορίες από τον Guardian

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ