Σε δημοπρασία μοναδικό αρχειακό υλικό του Πάμπλο Νερούδα

Σε δημοπρασία μοναδικό αρχειακό υλικό του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Κομμάτια ανεκτίμητης ιστορίας από τη ζωή και το έργο του Πάμπλο Νερούδα (Guardian)
0

Γράμματα, φωτογραφίες, σπάνια βιβλία και καρτποστάλ, ένα μοναδικό κομμάτι ιστορίας του Πάμπλο Νερούδα τίθενται σε δημοπρασία.

Δύο χρόνια περίπου μετά τον Ισπανικό εμφύλιο, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της χώρας έγραψε σε ένα Χιλιανό φίλο του ένα γράμμα για να του πει πόσο απεγνωσμένα εκείνος και ένα ζευγάρι κοινών γνωστών αδημονούσαν να αποδράσουν και να ταξιδέψουν στη Νότια Αμερική.

«Θα έρθουμε στη λυπημένη και πανέμορφη χώρα σου. Πρέπει να φύγουμε και να ξεκουραστούμε από αυτή τη μάχη και να αναπνεύσουμε τον αέρα που μας λείπει» έγραψε ο Μιγκέλ Xερνάντεθ τον Σεπτέμβριο του 1938.

Ο Χερνάντεθ όμως δεν θα κατάφερνε ποτέ να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Πέθανε τέσσερα χρόνια, αφού έγραψε αυτό το γράμμα στον φίλο του Πάμπλο Νερούδα, από φυματίωση σε ισπανική φυλακή.

Μαζί με 6000 ακόμα βιβλία, χειρόγραφα, φωτογραφίες, περιοδικά, γράμματα και καρτποστάλ, η αποστολή το Χερνάντεθ προς τον Χιλιανό του αποστολέα, πλέον ως ανεκτίμητο αρχειακό υλικό από τη ζωή του βραβευμένου με Νόμπελ Νερούδα, τίθεται σε δημοπρασία στη Βαρκελώνη την επόμενη εβδομάδα.

Η συλλογή αυτή πιθανολογείται ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη με αρχειακό υλικό του Νερούδα. Μεταξύ των θησαυρών αυτών, που συγκεντρώνει για περισσότερα από 25 ολόκληρα χρόνια, ο οινοποιός, ποιητής και συλλέκτης Σαντιάγκο Βιβάνκο, είναι και η πρώτη έκδοση του Νερούδα «Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα και ένα Τραγούδι Χωρίς Καμμιάν Ελπίδα» του 1924. Το βιβλίο αυτό ήταν τόσο σπάνιο που ο ίδιος ο Νερούδα παραδέχθηκε ότι ούτε εκείνος δεν είχε αντίτυπο.

Σε δημοπρασία μοναδικό αρχειακό υλικό του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter

Η σπανιότητα του βιβλίου αυτού αποκτά μεγαλύτερη αξία λόγω της αφιέρωσης που έχει. «Στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Συγχαρητήρια, φίλε μου, γι αυτή την ανακάλυψη, που χρονολογείται τουλάχιστον 50 χρόνια πριν, που ούτε εγώ δεν έχω. Μία αγκαλιά. Πάμπλο Νερούδα. Παρίσι, 1971».

Σε άλλο σημείο, υπήρχε και μία χειρόγραφη αφιέρωση του Νερούδα στον Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον Χιλιανό πρόεδρο, του οποίου η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανετράπη, περίπου 15 ημέρες πριν τον θάνατο του ποιητή τον Σεπτέμβριο του 1973.

Σε δημοπρασία μοναδικό αρχειακό υλικό του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter

Ορισμένες πτυχές από τη ζωή του Νερούδα, όπως ο βιασμός, παραμένουν ανυπόφορες, λέει ο συλλέκτης.

«Συμπεριφερόταν απαίσια στην κόρη του, Malva Marina. Είχε γεννήθηκε με υδροκεφαλία και ουσιαστικά εγκατέλειψε εκείνη και τη μητέρα της. Ο Νερούδα ήταν ελκυστικός στις γυναίκες και τις σαγήνευε αλλά και τις τρεις συζύγους του τις εξαπάτησε» λέει ο Βιβάνκο.

Όπως και ο Πάμπλο Πικάσο και άλλοι, «Βλέπεις ότι υπάρχει κάτι σπουδαίο αλλά και κάτι άθλιο».

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ