Η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν

Η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν Facebook Twitter
0

Η Σκωτία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα παρέχει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν- μια τεράστια νίκη του παγκόσμιου κινήματος για μείωση των προϊόντων προσωπικής υγιεινής, μεταξύ άλλων του «φόρου των ταμπόν» που τα κατατάσσει στα πολυτελή προϊόντα.

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου που προβλέπει την δωρεάν διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, φαρμακεία και κέντρα νέων. Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 2018 με κυβερνητική απόφαση παρείχε δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

Το νέο σχέδιο εκτιμάται πως θα κοστίζει στο Εδιμβούργο περίπου 31.2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η νομοθεσία πέρασε την αρχική ψηφοφορία με 112 ψήφους υπέρ, καμία κατά και μια απουσία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Τώρα περνά στην δεύτερη φάση της όπου θα προταθούν τροποποιήσεις. 

«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου [...] Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε», δήλωσε η βουλευτής Μόνικα Λένον, που το 2017 είχε την ιδέα να κάνει κάτι για την «αξιοπρέπεια της περιόδου».

Σύμφωνα με έγγραφο που προέκυψε ύστερα από διαβούλευση, διατυπώθηκε η πρόταση να βασιστεί το σχέδιο αυτό στο σύστημα που προβλέπει τη χρήση καρτών για την δωρεάν διάθεση προφυλακτικών, όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν μια δωρεάν κάρτα ή ένα κουπόνι ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα.

Τα εν λόγω προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο βαρύνονται σήμερα με φόρο 5% – τον λεγόμενο «φόρο του ταμπόν». Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι ήθελε να τον καταργήσει, αλλά δε μπορούσε λόγω των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει τους φορολογικούς συντελεστές για ορισμένα προϊόντα. Το 2016 ανακοινώθηκε ότι όντως θα καταργούνταν, αλλά αφενός δεν έχει συμβεί ακόμα αφετέρου ενδεχομένως να έχει μπει σε πάγο λόγω Brexit.

Με πληροφορίες από Washington Post, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM