Η Βραζιλιάνα transgender σπάει πρώτη τα ταμπού στο Καρναβάλι χορεύοντας σάμπα

Η Βραζιλιάνα transgender σπάει πρώτη τα ταμπού στο Καρναβάλι χορεύοντας σάμπα Facebook Twitter
Η transgender χορεύτρια Camila Prins. με την φαντασμαγορική της στολή. ηγείται της σχολής σάμπα στο Καρναβάλι του Σάο Πάολο.
0

Όταν η transgender χορεύτρια Camila Prins μπήκε στο χώρο της καρναβαλικής παρέλασης του Σάο Πάολο, εκπλήρωσε ένα όνειρο γυναικείας ομορφιάς σχεδόν τριών δεκαετιών και έσπασε ένα μεγάλο ταμπού.

Η Prins αναφέρει ότι κατάλαβε για πρώτη φορά ότι ήθελε να είναι γυναίκα, σε πάρτι καρναβαλιού στην ηλικία των 11 ετών, όταν, όπως και στα άλλα αγόρια, της δόθηκε η δυνατότητα να ντυθεί σαν κορίτσι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων. Τώρα, έγινε η πρώτη  transgender στην κεφαλή της παρέλασης μιας κορυφαίας σχολής σάμπα, στις φημισμένες αποκριάτικες παρελάσεις Καρναβαλιού στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Prins, 40 ετών, ήταν η επικεφαλής του τμήματος των τυμπάνων της σχολής σάμπα Colorado do Brás. Το ρόλο αυτό διεκδίκησαν δεκάδες μοντέλα και τηλεοπτικές διασημότητες. Το καθήκον της ήταν να χορεύει ασταμάτητα για 65 λεπτά μπροστά από τα τύμπανα, χρησιμοποιώντας τα πόδια της για να δίνει ρυθμό, ενώ οι κριτές αξιολογούσαν την παρέλαση.

«Πανέμορφες γυναίκες ήθελαν να είναι στη θέση μου. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί αυτό δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε οπουδήποτε. Μπορούμε να είμαστε βασίλισσες των τυμπάνων, μπορούμε να είμαστε ιδιοκτήτριες σχολής σάμπα», δήλωσε η Prins στο The Associated Press πριν από την παρέλαση. «Σύντομα θα δούμε πολλά άλλα transgender κορίτσια που θα το πετύχουν πιο εύκολο από ό, τι εγώ».

Η σχολή, η οποία πλέον διαγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα σάμπα του Σάο Πάολο, έκανε μια τολμηρή επιλογή με την Prins, καθώς το Καρναβάλι της Βραζιλίας είναι ένα πάρτι στο οποίο λίγα πράγματα δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ. Όμως οι transgender άνθρωποι παραμένουν ένα ταμπού ανάμεσα στους Βραζιλιάνους, ακόμα και στο Σάο Πάολο, την πιο κοσμοπολίτικη πόλη της χώρας που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη Παρέλαση Υπερηφάνειας στον κόσμο. Στη Βραζιλία καταγράφονται οι περισσότερες δολοφονίες transgender από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Το 2019 δολοφονήθηκαν 124 trans άνθρωποι από τους οποίους οι 21 στο κράτος του Σάο Πάολο.

Η Keila Simpson, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Transgender της Βραζιλίας, δήλωσε χαρούμενη που η Prins εξασφάλισε τον εξέχοντα ρόλο στο Καρναβάλι και πρόσθεσε ότι η κοινότητά τους στοχεύει να γίνουν περισσότερες οι περιπτώσεις σαν τη δική της. «Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Camila και να ελπίζουμε ότι το συμβολικό της μήνυμα θα μας επιτρέψει να σκεφτούμε τη μείωση της βίας εναντίον των ανθρώπων trans. Γιατί οι άνθρωποι μπορούν να την γιορτάσουν στο Σαμποδρόμιο, ενώ στο δρόμο υπόκεινται σε βία;».

Το Σάο Πάολο προσπαθεί να εξαλείψει τις διώξεις των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού και φέτος έστησε 20 σκηνές σε κεντρικά σημεία για να χειριστούν περιπτώσεις βίας κατά της κοινότητας. Ψυχολόγοι, αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί θα είναι διαθέσιμοι στην προσπάθεια αυτή. Η καθηγήτρια αγγλικών Alessandra Salvador, μια transgender γυναίκα που ενθάρρυνε όσους έχουν πρόβλημα να έρθουν στην τέντα του δημαρχείου, δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένη με την επιλογή της Prins. «Δεν παρακολουθώ τις παρελάσεις τόσο πολύ, αλλά φέτος θα το κάνω. Είναι καλό να βλέπουμε έναν από μας εκεί. Δεν γίνεται τόσο συχνά. Αν δεν το πετύχουμε στο Καρναβάλι, δεν θα το πετύχουμε και οπουδήποτε αλλού».

Ο δρόμος για να βρεθεί η Prins στην τιμητική αυτή θέση, ήταν μακρύς. Είχε εργαστεί ως επαγγελματίας χορεύτρια για 20 χρόνια και, αν και ζει σε μια μικρή πόλη στην Ελβετία με τον σύζυγό της, χορεύει όλο το χρόνο και ακούει σάμπα αδιάκοπα. Καθώς το Καρναβάλι πλησιάζει, αυξάνει τις προπονήσεις της και στη συνέχεια κάνει την ετήσια επιστροφή της στη Βραζιλία. Χόρεψε για πρώτη φορά ως μέλος της σχολής  το 2018, στο δεύτερο τμήμα του καρναβαλικού πρωταθλήματος του Σάο Πάολο. Και δεν ήταν εύκολο. «Πολλοί άνθρωποι μου γύριζαν τις πλάτες τους, επειδή νόμιζαν ότι δεν έπρεπε να είμαι εκεί. Νόμιζαν ότι ήταν ένας ρόλος για μια γυναίκα. Αν και κάπως αργά, τελικά τους κέρδισα με πολύ σεβασμό και αληθινό χορό»

«Νιώθω τόσο ευλογημένη με αυτό που συμβαίνει. Ήρθα εδώ για να χορέψω σάμπα στο πρόσωπο της προκατάληψης, για όλη την LGBT κοινότητα», είπε. «Trans κορίτσια, είμαι βέβαιη ότι θα έρθει και η δική σας μέρα. Είμαι απλώς η πρώτη από πολλούς που θα ακολουθήσουν...».

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM