Η Βρετανία αλλάζει το καθεστώς μετανάστευσης - «Όχι» σε όσους δεν μιλούν αγγλικά και δεν είναι εξειδικευμένοι

Η Βρετανία αλλάζει το καθεστώς μετανάστευσης - «Όχι» σε όσους δεν μιλούν αγγλικά και δεν είναι εξειδικευμένοι Facebook Twitter
Πιο αυστηρή η Βρετανία με όσους θέλουν να εργαστούν στη χώρα μετά την μεταβατική περίοδο για το Brexit
1

Οι εργαζόμενοι χωρίς ειδίκευση και όσοι δεν μιλούν αγγλικά δεν θα μπορούν να αποκτήσουν θεωρήσεις σύμφωνα με τη αναθεώρηση των νόμων περί μετανάστευσης της Βρετανίας, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, μια πολιτική που θα τερματίσει την εποχή της φθηνής εργασίας σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Η κυβέρνηση προτρέπει τους εργοδότες να «απομακρυνθούν» από την εξάρτηση από την «φθηνή εργασία» από την Ευρώπη και να επενδύσουν στη διατήρηση του προσωπικού και στην ανάπτυξη τεχνολογίας αυτοματισμού. Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι πολίτες της ΕΕ και οι μη Ευρωπαίοι που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης μετά το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ήδη αρκετές. Για παράδειγμα, οι Εργατικοί αντέδρασαν στο σχέδιο και δήλωσαν ότι το «εχθρικό περιβάλλον» θα δυσκολέψει την προσέλκυση εργαζομένων. Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα σήμαινε ότι «οι καλύτεροι θα μπορέσουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι στόχευε στη μείωση της συνολικής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα εφαρμόσει σύστημα, που βασίζεται σε μοριοδότηση των επίδοξων μεταναστών στα πρότυπα του αυστραλιανού μεταναστευτικού συστήματος, όπως υποσχέθηκε στο προεκλογικό της μανιφέστο. Σύμφωνα με το καθεστώς, οι εργαζόμενοι που θα θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να τους έχει προσφερθεί μια εξειδικευμένη εργασία σε έναν «εγκεκριμένο εργοδότη». Θα τους απονέμονται 50 μονάδες αν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Συνολικά, οι μετανάστες θα πρέπει να φθάσουν τις 70 μονάδες για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας επίσης βαθμούς για τα προσόντα, τον προσφερόμενο μισθό και την εργασία σε τομέα με ελλείψεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα διευκολύνει εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να «προσαρμοστούν» στο τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι σημαντικό οι εργοδότες να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από το σύστημα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως εναλλακτική λύση στις επενδύσεις για διατήρηση του προσωπικού, στην παραγωγικότητα και στις ευρύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία και στον αυτοματισμό», ανέφερε. Αντ 'αυτού, υποστηρίζει ότι τα 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζήτησαν να συνεχίσουν να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Ενώ η συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας χαιρέτισε μερικές από τις προτάσεις, ανέφερε ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα στο πώς θα προσλάβουν τους ανθρώπους που χρειάζονται για τις επιχειρήσεις τους.Αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι κλάδων έχουν αντιδράσει και εκφράζουν φόβους για κάλυψη των αναγκών τους παραθέτοντας τα στοιχεία για τους εργαζομένους τους έως τώρα.

Ένα έγγραφο 10 σελίδων που περιγράφει τη νέα πολιτική μετανάστευσης αναφέρει πως τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κλειστά για τους μη ειδικευμένους εργαζόμενους και πως όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να μιλούν αγγλικά. Προσθέτει πως όποιος θέλει να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστεί, θα πρέπει να έχει προσφορά εργασίας με κατώτατο όριο μισθού τις 25.600 λίρες, αν και θα είναι αποδεκτό το όριο μισθού των 20.480 λιρών σε ειδικές περιπτώσεις. Επίσης δεν θα υπάρξει διαδρομή για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πολωνοί υδραυλικοί ή οι ρουμάνοι κατασκευαστές που φθάνουν χωρίς δουλειά. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως θα διατηρηθεί το δικαίωμα καλλιτεχνών, αθλητών και μουσικών να συμμετέχουν σε παραστάσεις, διαγωνισμούς και ακροάσεις.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για να προετοιμάσει τους εργοδότες για το μετασχηματισμό τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όταν οι πολίτες της ΕΕ θα αντιμετωπίζονται όπως και άλλοι υπήκοοι. Ωστόσο, η νέα πολιτική επέσυρε άμεση κριτική από τους εργοδότες, ιδίως όσον αφορά την προσθήκη σερβιτόρων και εργαζομένων στον τομέα της εστίασης αλλά και εργαζομένων στον αλιευτικό και γεωργικό χώρο στον κατάλογο των εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις θα επηρεαστούν και όσοι θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι φοιτητές του εξωτερικού θα απαιτείται να έχουν προσφορά μιας θέσης από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα πρέπει να γνωρίζουν τα αγγλικά και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

Με πληροφορίες από BBC/ Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Όσο και να θέλουν να το αρνηθούν ορισμένοι το Brexit ήταν ένα από τα ισχυρότερα χαστούκια στον νεοφιλελευθερισμό της νέας εποχής που θέλει φθηνό ξεζούμισμα εργασιακού και εργατικού δυναμικού κάθε βαθμίδας.