Χρηματοδότηση για την έρευνα εξωγήινης ζωής ζητούν οι αστρονόμοι - «Πρέπει να μας πάρετε στα σοβαρά»

Χρηματοδότηση για την έρευνα εξωγήινης ζωής ζητούν οι αστρονόμοι - «Πρέπει να μας πάρετε στα σοβαρά» Facebook Twitter
Κρατική χρηματοδότηση στην έρευνα εξωγήινης νοημοσύνης ζητούν οι αστρονόμοι, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να πάρει στα σοβαρά αυτό το πεδίο επιστήμης.
1

Οι κυβερνώντες πρέπει να πάρουν στα σοβαρά την έρευνα για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης, διαμηνύει ο επικεφαλής ενός από τα εθνικά αστεροσκοπεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας στο BBC, o δρ Άντονι Μπίσλεϊ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση σε ένα πεδίο που η κρατική χρηματοδότηση «σνομπάρει» εδώ και δεκαετίες.

Τα σχόλια στήριξης στην έρευνα για Εξωγήινη Νοημοσύνη (Seti) - που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Εξέλιξη της Επιστήμης - σηματοδοτούν μια κομβική αλλαγή τακτικής σε ένα πεδίο που μέχρι πρότινος θεωρείτο «αφηρημένη» επιστήμη και βρισκόταν στο περιθώριο.

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ραδιο Αστρονομίας του Σάρλοτσβιλ στη Βιρτζίνια τόνισε πως «είναι πια καιρός η έρευνα για Εξωγήινη Νοημοσύνη να 'ξεπαγώσει' και να ενσωματωθεί κανονικά στα άλλα πεδία της αστρονομίας».

Τα σχόλια του δρος Μπίσλεϊ έρχονται μετά την ανακοίνωση ιδιώτη χρηματοδότη της έρευνας Sete πως η Πολύ Μεγάλη Συστοιχία (VLA) ραδιοτηλεσκοπίων στο Νέο Μεξικό θα αρχίσει να συμμετέχει στην προσπάθεια ανίχνευσης ενδείξεων εξωγήινης ζωής σε άλλους κόσμους.

Σύμφωνα με τον δρ Άντριου Σιμιόν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας «Πρωτοποριακή Ακοή» του Κέντρου Έρευνας Seti του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, τα πανίσχυρα ραδιοτηλεσκόπια της VLA αυξάνουν κατακόρυφα, «δεκαπλασιάζουν, ακόμα και εκατονταπλασιάζουν», τις πιθανότητες εντοπισμού εξωγήινης ζωής: «Ετοιμαζόμαστε για την πιο ενδελεχή έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα» σημείωσε στο BBC.

Να σημειωθεί πως η «Πρωτοποριακή Ακοή» (Breakthrough Listen) είναι ένα πρότζεκτ ιδιωτικής χρηματοδότησης για την έρευνα εξωγήινης ζωής, διάρκειας 10 χρόνων που ξεκίνησε το 2016 και υποστηρίζεται οικονομικά με κονδύλι 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ.

Εξίσου σημαντική, σύμφωνα με το δρα Σίμιον είναι η αξιοπιστία που φέρνει στην έρευνα η συνδρομή της Πολύ Μεγάλης Συστοιχίας: «Θέλουμε να δούμε την έρευνα για την Εξωγήινη Νοημοσύνη, από μία μικρή ομάδα επιστημόνων και μηχανικών στην Καλιφόρνια, απομονωμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα, να μετατρέπεται σε αναπόσπαστο κομμάτι της αστρονομίας και αστροφυσικής - όπως σε κάθε άλλο τομέα έρευνας».


Η NASA είχε διαθέσει κάποια περίοδο το ποσό των 10 εκατομμυρίων ετησίως στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, χρηματοδότητη που έλαβε τέλος, ωστόσο, το 1993, μετά από εισήγηση του Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπράιαντ που τη θεωρούσε «πέταμα χρημάτων». «Αυτό ευελπιστούμε πως θα είναι το τέλος της σεζόν κυνηγιού στον Άρη, με έξοδα των φορολογουμένων» είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει σημαντική χρηματοδότηση από πλευράς κυβέρνησης ούτε στις ΗΠΑ ούτε κάπου αλλού στον κόσμο - παρότι οι αστροβιολογικές έρευνες για ενδείξεις απλών οργανισμών από τις χημικές υπογραφές στην ατμόσφαιρα άλλων κόσμων, υποστηρίζονται ολοένα και περισσότερο.

«Από τότε που ο άνθρωπος πρωτοκοίταξε το νυχτερινό ουρανό, αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος άλλος εκεί έξω. Τώρα έχουμε τις δυνατότητες να απαντήσουμε στο ερώτημα και ίσως να κάνουμε μία επαναστατική ανακάλυψη για την ιστορία της ανθρωπότητας» σημειώνει ο Σίμιον, ζητώντας από τους κυβερνώντες να πάρουν στα σοβαρά την έρευνά τους.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Στη δύση του πολιτισμού μας, στρεφόμαστε προς άλλες κατευθύνσεις.Κάτι που οι Αρχαίοι Έλληνες το έκαναν πολύ πριν δημιουργηθούν οι σύγχρονες διαστημικές υπηρεσίες.Κατεστραμμένα τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικά μέγαρα στοιχειωμένα, πειρατικές συχνότητες, ο... ιός του 2000, ελπίζω να καταφέρουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα.