Οι ένοικοι μιας πολυτελούς πολυκατοικίας στο Λονδίνο, που επιδίωξαν δικαστικά να εμποδίσουν τους επισκέπτες της γειτονικής Tate Modern να κοιτάζουν μέσα από τους τεράστιους υαλοπίνακες των διαμερισμάτων τους, έχασαν τελικά την υπόθεση στο Εφετείο.

 

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2016, όταν η Tate εγκαινίασε την νέα προέκτασή της, το Blavatnik Building, το οποίο διαθέτει μία πανοραμική ταράτσα, που από εκεί οι επισκέπτες έχουν μία καθαρή θέα των διαμερισμάτων των ενοίκων του συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων Neo Bankside.

 

Οι ένοικοι των διαμερισμάτων παραπονέθηκαν επανειλημμένως πως οι επισκέπτες της Tate, που ανέβαιναν στην ταράτσα, κοιτούσαν αδιάκριτα προς τα διαμερίσματά τους.
Οι ένοικοι των διαμερισμάτων παραπονέθηκαν επανειλημμένως πως οι επισκέπτες της Tate, που ανέβαιναν στην ταράτσα, κοιτούσαν αδιάκριτα προς τα διαμερίσματά τους.

 

Οι ένοικοι των διαμερισμάτων παραπονέθηκαν επανειλημμένως πως οι επισκέπτες της Tate, που ανέβαιναν στην ταράτσα, κοιτούσαν αδιάκριτα προς τα διαμερίσματά τους και μάλιστα κάποιοι έβγαζαν φωτογραφίες και τις δημοσίευαν στο διαδίκτυο. Όπως καταγγέλλουν κάποιοι χρησιμοποιούσαν και κιάλια για να βλέπουν καλύτερα.

 

Συνολικά 124 φωτογραφίες από τις κατοικίες διαπιστώθηκε πως αναρτήθηκαν στο Instagram στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2016 και Απριλίου 2018 και υπολογίζεται πως τις είδαν πάνω από 38.600 άνθρωποι.

 

Στην πρωτόδικη απόφαση ο δικαστής έκρινε πως οι ένοικοι του Neo Bankside εάν θέλουν να προστατευθούν από τις αδιάκριτες ματιές οφείλουν να εγκαταστήσουν κουρτίνες.
Στην πρωτόδικη απόφαση ο δικαστής έκρινε πως οι ένοικοι του Neo Bankside εάν θέλουν να προστατευθούν από τις αδιάκριτες ματιές οφείλουν να εγκαταστήσουν κουρτίνες.

 

Αντιδρώντας στην αγανάκτηση των ενοίκων, η Tate εγκατέστησε πινακίδες καλώντας τους επισκέπτες να σέβονται την ιδιωτική ζωή των γειτόνων του Neo Bankside και έδωσε σαφείς εντολές στους φύλακες να απαγορεύουν τις φωτογραφίες.

 

Εντούτοις, οι ένοικοι των διαμερισμάτων θέλησαν να διεκδικήσουν και ασφαλιστικά μέτρα από το δικαστήριο, αξιώνοντας από την Tate να απαγορεύει από τους επισκέπτες της να κοιτάζουν μέσα στα διαμερίσματα, υποστηρίζοντας πως το «Πανοπτικόν» της ταράτσας του κέντρου τέχνης αποτελεί παράγοντα όχλησης και με εντελώς παράλογο τρόπο τους εμποδίζει να χαίρονται το σπίτι τους.

 

Η Tate εγκατέστησε πινακίδες καλώντας τους επισκέπτες να σέβονται την ιδιωτική ζωή των γειτόνων του Neo Bankside και έδωσε σαφείς εντολές στους φύλακες να απαγορεύουν τις φωτογραφίες.
Η Tate εγκατέστησε πινακίδες καλώντας τους επισκέπτες να σέβονται την ιδιωτική ζωή των γειτόνων του Neo Bankside και έδωσε σαφείς εντολές στους φύλακες να απαγορεύουν τις φωτογραφίες.

 

Η νομική διαμάχη που ξεσήκωσαν οι προνομιούχοι ένοικοι του Neo Bankside βρήκε μικρή ανταπόκριση στους υπόλοιπους Λονδρέζους, οι οποίοι δίνουν αγώνα για να βρουν κάποιο βολικό και φθηνό διαμέρισμα στην υπερπλήρη κι υπερτιμημένη αγορά ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας. Στην πρωτόδικη απόφαση, μάλιστα, ο δικαστής έκρινε πως οι ένοικοι του Neo Bankside εάν θέλουν να προστατευθούν από τις αδιάκριτες ματιές οφείλουν να εγκαταστήσουν κουρτίνες.

 

Το Εφετείο εξέτασε στη συνεδρίασή του το εάν η υπόθεση τούτη εγείρει σημαίνοντα νομικά ζητήματα, όπως το εάν κάποιος ρεμβάζοντας παραβιάζει την ιδιωτικότητα, ή προκαλεί όχληση, από νομικής άποψης. Οι δικαστές αποφάνθηκαν τελικά πως όχι, υποστηρίζοντας πως αντιθέτως με τη ρύπανση από σκόνη, καπνό, μυρωδιές, ή την ηχορύπανση, η παρατήρηση δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις οχλήσεις.

 

Συνολικά 124 φωτογραφίες από τις κατοικίες διαπιστώθηκε πως αναρτήθηκαν στο Instagram στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2016 και Απριλίου 2018 και υπολογίζεται πως τις είδαν πάνω από 38.600 άνθρωποι.
Συνολικά 124 φωτογραφίες από τις κατοικίες διαπιστώθηκε πως αναρτήθηκαν στο Instagram στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2016 και Απριλίου 2018 και υπολογίζεται πως τις είδαν πάνω από 38.600 άνθρωποι.

 

Η Tate Modern, η οποία καταλαμβάνει τον χώρο ενός πρώην εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια όχθη του Τάμεση, αποτελεί έναν από τους θεσμούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Βρετανία, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες κοινού κάθε χρόνο.

 

Το Neo Bankside σχεδιάσθηκε από το γραφείο του τιμημένου με το αξιόλογο βραβείο Pritzker Prize αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Ρότζερς και ολοκληρώθηκε το 2012.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters