Reuters: Τούρκοι χάκερ πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα - Κύπρο

Reuters: Τούρκοι χάκερ πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα - Κύπρο Facebook Twitter
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο - Pixabay
0

Έργο χάκερ που ενεργούν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης είναι οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις με στόχο ιστοσελίδες κυβερνήσεων - μεταξύ αυτών και της ελληνικής και κυπριακής - και οργανισμών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τρεις κορυφαίους αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με το Reuters, «οι χάκερς επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, πρεσβειών, υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και εταιρείες κι άλλες ομάδες» ενώ μεταξύ των στόχων βρίσκονταν υπηρεσίες μέιλ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δύο Βρετανούς αξιωματούχους κι έναν Αμερικανό, η δράση των χάκερ φέρει χαρακτηριστικά «επιχείρησης κυβερνο-κατασκοπείας με κρατική υποστήριξη που εκτελέστηκε για την προώθηση τουρκικών συμφερόντων».

Οι αξιωματούχοι αυτοί ανέφεραν πως τα συμπεράσματα βασίζονται σε τρία στοιχεία: Τις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των στόχων που περιλαμβάνουν κυβερνήσεις με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία, τις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση υποδομών από την Τουρκία και τις πληροφορίες απόρρητων αξιολογήσεων των μυστικών υπηρεσιών τις οποίες οι πηγές αρνήθηκαν να αναλύσουν.


Οι αξιωματούχοι τόνισαν πως δεν είναι σαφές ποιοι μεμονωμένοι χάκερ ή ομάδες ευθύνονται για τις επιθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρούν πως οι επιθέσεις συνδέονται μεταξύ τους καθώς έγιναν με τη χρήση ίδιων σέρβερ ή άλλων υποδομών.

«Αξιωματούχοι στην Αθήνα τόνισαν πως δεν έχουν ενδείξεις πως τα συστήματα μέιλ της ελληνική κυβέρνησης τέθηκαν σε κίνδυνο» αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας πως σε ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση είπε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλήφθηκαν άμεσα τις επιθέσεις και κινητοποιήθηκαν για την ανάσχεσή τους».

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιράκ πραγματοποιήθηκαν όλες στα τέλη του 2018 ή αρχές 2019, όπως αναφέρει το Reuters που σημειώνει, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, πως οι επιθέσεις συνεχίζονται.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM