Τραμπ: «Ξεφορτωθείτε την!» -Ντοκουμέντο από τη στιγμή που ζήτησε να διώξουν την πρέσβειρα στην Ουκρανία

Τραμπ: «Ξεφορτωθείτε την!» -Ντοκουμέντο από τη στιγμή που ζήτησε να διώξουν την πρέσβειρα στην Ουκρανία Facebook Twitter
Όταν ο Τραμπ έδωσε εντολή να διώξουν την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία (Πηγή φωτό EPA)
0

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά να απομακρυνθεί από το πόστο της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς.


«Ξεφορτωθείτε την!», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ένα δείπνο με επιχειρηματίες, στην Ουάσινγκτον. Το ντοκουμέντο αυτό- που ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας- είναι από τον Απρίλιο του 2018. Η Γιοβάνοβιτς τελικά ανακλήθηκε από την Ουκρανία τον Μάιο του 2019. Η έμπειρη διπλωμάτης κατέθεσε στην έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ.

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία Λεβ Πάρνας, που ήταν στο δείπνο, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο. Ο Τραμπ επιμένει ότι δεν γνωρίζει τον Πάρνας, ο οποίος εργαζόταν για τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου, τον Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ο επιχειρηματίας, ένας από αυτούς που στηρίζουν οικονομικά το ρεπουμπλικανικό κόμμα, υποστηρίζει ότι πήγε στην Ουκρανία για να ασκήσει πιέσεις σε αξιωματούχους, εκ μέρους του Τραμπ και του Τζουλιάνι.


Κάποια στιγμή στο βίντεο ακούγεται ο Πάρνας να λέει ότι η Αμερικανίδα πρέσβης στην Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εκεί. «Ουσιαστικά τριγυρνά και λέει σε όλους "περιμένετε, θα καθαιρεθεί"», λέει χωρίς να την κατονομάσει. Στη συνέχεια ακούγεται ο Τραμπ να λέει: «Ξεφορτωθείτε τη. Πάρτε την από εκεί αύριο. Δεν με ενδιαφέρει. Πάρτε την από εκεί αύριο. ΟΚ; Κάντε το».

Η Γιοβάνοβιτς, στην κατάθεσή της στην έρευνα κατά του Τραμπ, δήλωσε ότι οι προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία προκάλεσαν την οργή ανθρώπων που έχουν επιρροή στη χώρα, οι οποίο και ήθελαν να την απομακρύνουν.


Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η δίκη στη Γερουσία για την καθαίρεση του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου. Κατηγορείται ότι φρέναρε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον πρόεδρο της χώρας Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ