Ζευγάρι περιμένει το πρώτο του παιδί χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη - Προσπαθούσαν επί 18 χρόνια

Έμεινε έγκυος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης - Προσπαθούσαν επί 18 χρόνια Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pexels
0

Μετά από 18 χρόνια προσπαθειών να αποκτήσουν μωρό, ένα ζευγάρι τα κατάφερε τελικά και περιμένει το πρώτο του παιδί, χάρη στη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ζευγάρι είχε κάνει πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και είχε επισκεφθεί κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε διάφορες χώρες, με την ελπίδα να αποκτήσει παιδί. Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την αφαίρεση ωαρίων από τη γυναίκα και τη γονιμοποίησή τους στο εργαστήριο με σπέρμα, ώστε να δημιουργηθεί έμβρυο, το οποίο εμφυτεύεται στη μήτρα.

Ωστόσο, για το συγκεκριμένο ζευγάρι οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, λόγω αζωοσπερμίας — μιας σπάνιας κατάστασης κατά την οποία δεν ανιχνεύεται καθόλου σπέρμα στο δείγμα του άνδρα. Ένα φυσιολογικό δείγμα σπέρματος περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια, αλλά στους άνδρες με αζωοσπερμία ο αριθμός είναι τόσο χαμηλός που δεν εντοπίζεται κανένα σπερματοζωάριο, ακόμα και μετά από ώρες αναζήτησης στο μικροσκόπιο.

Έτσι, το ζευγάρι —που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του— απευθύνθηκε στο Κέντρο Υπογονιμότητας του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να δοκιμάσει μια νέα μέθοδο.

Η μέθοδος αυτή λέγεται STAR και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει και να ανακτήσει κρυμμένα σπερματοζωάρια σε άνδρες που θεωρείται ότι δεν έχουν καθόλου σπέρμα. Το μόνο που χρειάστηκε ο σύζυγος ήταν να δώσει ένα δείγμα σπέρματος στην ιατρική ομάδα.

Οι ειδικοί ανέλυσαν το δείγμα με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και βρήκαν τρία κρυμμένα σπερματοζωάρια, τα οποία ανακτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια της συζύγου μέσω εξωσωματικής.

Η γυναίκα έμεινε έγκυος — είναι η πρώτη επιτυχία με τη μέθοδο STAR — και το μωρό αναμένεται να γεννηθεί τον Δεκέμβριο.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει σημαντική πρόοδο στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλέον, όλο και περισσότερες ιατρικές μονάδες χρησιμοποιούν την ΑΙ για να αξιολογήσουν την ποιότητα των ωαρίων ή να ελέγξουν αν τα έμβρυα είναι υγιή κατά τη διάρκεια εξωσωματικής. Αν και χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα και δοκιμές, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως ανοίγει νέους δρόμους ειδικά στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος STAR;

Ο Dr. Zev Williams, διευθυντής του Κέντρου Υπογονιμότητας του Πανεπιστημίου Columbia, μαζί με την ομάδα του, εργάστηκαν πέντε χρόνια για να αναπτύξουν τη μέθοδο STAR, η οποία βοηθά να εντοπιστούν και να ανακτηθούν σπερματοζωάρια σε δείγματα σπέρματος ανδρών με αζωοσπερμία. Τα αποτελέσματα του συστήματος τους εντυπωσίασαν.

Όταν ένα δείγμα σπέρματος τοποθετείται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τσιπ κάτω από το μικροσκόπιο, το σύστημα STAR - που σημαίνει Sperm Tracking and Recovery (Ανίχνευση και Ανάκτηση Σπέρματος) - συνδέεται με το μικροσκόπιο μέσω μιας κάμερας υψηλής ταχύτητας και προηγμένης απεικονιστικής τεχνολογίας. Σαρώνει το δείγμα, τραβώντας πάνω από 8 εκατομμύρια εικόνες σε λιγότερο από μία ώρα για να βρει αυτό που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει ως σπερματοζωάριο.

Το σύστημα απομονώνει αμέσως το σπερματοζωάριο σε μια μικροσκοπική σταγόνα θρεπτικού υγρού, δίνοντας τη δυνατότητα στους εμβρυολόγους να ανακτήσουν κύτταρα που ίσως να μην μπορούσαν ποτέ να βρουν μόνοι τους με το μάτι.

«Ένας ασθενής έδωσε δείγμα, και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί έψαχναν επί δύο μέρες για να βρουν σπερματοζωάρια. Δεν βρήκαν τίποτα. Όταν το δείγμα εξετάστηκε με το σύστημα STAR που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσα σε μία ώρα βρέθηκαν 44 σπερματοζωάρια. Τότε καταλάβαμε αμέσως ότι αυτό είναι κάτι που αλλάζει τα δεδομένα. Θα κάνει τεράστια διαφορά για τους ασθενείς», δήλωσε ο Williams, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

Υπολογίζεται ότι ο άνδρας ευθύνεται για έως και το 40% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου το 10% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας έχουν αζωοσπερμία.

«Αυτή είναι συχνά μια διάγνωση που φέρνει μεγάλη στεναχώρια, σοκ και είναι τελείως απροσδόκητη», είπε ο Williams. «Οι περισσότεροι άνδρες με αζωοσπερμία νιώθουν απολύτως υγιείς και φυσιολογικοί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη σεξουαλική τους λειτουργία και το σπέρμα τους δείχνει φυσιολογικό με γυμνό μάτι. Η διαφορά φαίνεται μόνο στο μικροσκόπιο, όπου αντί για εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια που κολυμπάνε, βλέπεις μόνο κυτταρικά υπολείμματα και θραύσματα, αλλά καθόλου σπέρμα.»

Οι παραδοσιακές επιλογές θεραπείας για την αζωοσπερμία περιλαμβάνουν συνήθως μια επώδυνη χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία το σπέρμα αφαιρείται απευθείας από τους όρχεις του ασθενούς.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταματήστε να μετράτε πρόβατα... και άλλα ανούσια tips για να σας πάρει ο ύπνος

Τech & Science / Σταματήστε να μετράτε προβατάκια και ακόμα επτά πρακτικά tips για να σας πάρει ο ύπνος

Από την αλλαγή περιβάλλοντος μέχρι το να σταθείτε ξυπόλητοι στο κρύο πάτωμα του μπάνιου, ειδικοί μοιράζονται δοκιμασμένα κόλπα για να χαλαρώσετε και να ξαναβυθιστείτε στην αγκαλιά του Μορφέα
LIFO NEWSROOM
«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM