ΗΠΑ: Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή παιδιών που ζητούν ως «θεμελιώδες δικαίωμα» το βιώσιμο κλίμα

ΗΠΑ: Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή παιδιών που ζητούν ως «θεμελιώδες δικαίωμα» το βιώσιμο κλίμα Facebook Twitter
EPA / Φωτ. Αρχείου
1

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή παιδιών που υποστήριζαν ότι είναι συνταγματικό δικαίωμά τους να τους προστατεύσει η κυβέρνηση από την κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά σημαντική ήττα στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ακτιβιστές προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.

Το 9ο Εφετείο, με ψήφους 2 έναντι 1, έκρινε ότι οι ενάγοντες, που ήταν ηλικίας από 8 έως 19 ετών όταν προσέφυγαν, το 2015, δεν είχαν το δικαίωμα του παρίστασθαι με την ιδιότητα του διαδίκου ώστε να μηνύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δικαστής Άντριου Χέρβιτς είπε ότι η πλειοψηφία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα «με επιφύλαξη», δεδομένων των «αδιάσειστων» αποδείξεων ότι η κυβέρνηση προωθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ορυκτά καύσιμα, μολονότι γνώριζε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και ότι η αδυναμία να αλλάξει η (περιβαλλοντική) πολιτική θα μπορούσε να επιταχύνει μια «περιβαλλοντική αποκάλυψη».

Οι δικηγόροι των εναγόντων δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν την απόφαση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα για κάποια δήλωση.

Συνολικά 21 ανήλικοι και νεαροί ενήλικες κατηγορούσαν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και τα στελέχη της πετρελαιοβιομηχανίας ότι παραβιάζουν το δικαίωμά τους σε «ένα κλιματικό σύστημα ικανό να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή», αφού γνώριζαν επί δεκαετίες ότι η ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα δηλητηριάζει το περιβάλλον, όμως δεν έκαναν τίποτα για αυτό.

Η κυβέρνηση αντέτεινε πως ούτε η αμερικανική νομοθεσία, ούτε η ιστορία δικαιώνουν τον ισχυρισμό των παιδιών ότι το «υποφερτό κλίμα» είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους. Χαρακτήριζε επίσης την προσφυγή «αντισυνταγματική απόπειρα» να ελεγχθεί η κλιματική και ενεργειακή πολιτική όλης της χώρας μέσω της απόφασης ενός δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
"Η κυβέρνηση αντέτεινε πως ούτε η αμερικανική νομοθεσία, ούτε η ιστορία δικαιώνουν τον ισχυρισμό των παιδιών ότι το «υποφερτό κλίμα» είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους."Γιατι αλλωστε, οταν θα μπορουν να χρεωνουν πολλα $$$ για τον καθαρο αερα στο μελλον, γιατι να το αφησουν ελευθερο και θεμελιωδες δικαιωμα.... Ντροπη.