Οι ΗΠΑ ανακαλούν τον πρέσβη στη Ζάμπια - Είχε υπερασπιστεί γκέι ζευγάρι

Οι ΗΠΑ ανακαλούν τον πρέσβη στη Ζάμπια - Είχε υπερασπιστεί γκέι ζευγάρι Facebook Twitter
Ανακάλεσαν οι ΗΠΑ τον πρέσβη τους στη Ζάμπια μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπέρ ενός γκέι ζευγαριού
1

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τον πρέσβη τους στην Ζάμπια, μετά τις επικρίσεις που άσκησε στην κυβέρνηση για τη φυλάκιση ενός γκέι ζευγαριού.

Τον περασμένο μήνα, ο Ντάνιελ Φούτε είχε δηλώσει πως είναι «τρομοκρατημένος» από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαστηρίου που καταδίκαζε σε 15 χρόνια κάθειρξη δύο άνδρες που συνελήφθησαν να κάνουν σεξ το 2017.

Ο Φούτε στήριξε ανοικτά τους γκέι άνδρες που καταδικάστηκαν, τον Ιαφέτ Σαμπάμπα και τον Στίβεν Σάμπα, τονίζοντας πως η συναινετική σχέση τους «δεν έβλαψε απολύτως κανέναν». Παράλληλα, κατηγόρησε τις αρχές πως σε πραγματικά εγκλήματα δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ζάμπια μπορούν να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία, χωρίς δίωξη.

Η κυβέρνησης της Ζάμπιας κατηγόρησε τον Αμερικανό πρέσβη για επεμβατικότητα στα εσωτερικά της χώρας και υπαγόρευση πολιτικής, με τον πρόεδρο Έντγκαρ Λούνγκου να τον κηρύσσει persona non grata και να ζητά, με διάβημα προς την Ουάσινγκτον, την απομάκρυνσή του.

«Δεν μπορείς να ζητάς από μια κυβέρνηση να αποφασίζει με το πιστόλι στον κρόταφο με τη λογική 'επειδή σου δίνουμε χρήματα, θα κάνεις αυτό που θέλουμε'. Απλώς δεν μπορείς» τόνιζε προ ημέρων στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζόζεφ Μαλάντζι.

Όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, είναι σπάνιο για μία αφρικανική χώρα να επιβάλλει τη βούλησή της σε μία υπερδύναμη, όπως σ'αυτήν την περίπτωση της ανάκλησης του Αμερικανού πρέσβη. Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, μπορεί η επιστροφή του Φούτε στην Ουάσινγκτον να μοιάζει μία νίκη για την κυβέρνηση της Ζάμπια, ωστόσο πιθανότατα δεν θα κρατήσει, καθώς οι ΗΠΑ θα περάσουν στην αντεπίθεση παγώνοντας την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα - ιδίως μετά την αναφορά Φούτε περί κατάχρησης των αμερικανικών πόρων.

Στη βαθιά συντηρητική κοινωνία της Ζάμπια, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου απαγορεύονται δια νόμου. Το Σύνταγμα ορίζει τη χώρα ως χριστιανική γι'αυτό και πολλοί πολίτες θεωρούν την ομοφυλοφιλία αμάρτημα - όπως, άλλωστε, και τη ληστεία.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια