Οι ΗΠΑ ανακαλούν τον πρέσβη στη Ζάμπια - Είχε υπερασπιστεί γκέι ζευγάρι

Οι ΗΠΑ ανακαλούν τον πρέσβη στη Ζάμπια - Είχε υπερασπιστεί γκέι ζευγάρι Facebook Twitter
Ανακάλεσαν οι ΗΠΑ τον πρέσβη τους στη Ζάμπια μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπέρ ενός γκέι ζευγαριού
1

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τον πρέσβη τους στην Ζάμπια, μετά τις επικρίσεις που άσκησε στην κυβέρνηση για τη φυλάκιση ενός γκέι ζευγαριού.

Τον περασμένο μήνα, ο Ντάνιελ Φούτε είχε δηλώσει πως είναι «τρομοκρατημένος» από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαστηρίου που καταδίκαζε σε 15 χρόνια κάθειρξη δύο άνδρες που συνελήφθησαν να κάνουν σεξ το 2017.

Ο Φούτε στήριξε ανοικτά τους γκέι άνδρες που καταδικάστηκαν, τον Ιαφέτ Σαμπάμπα και τον Στίβεν Σάμπα, τονίζοντας πως η συναινετική σχέση τους «δεν έβλαψε απολύτως κανέναν». Παράλληλα, κατηγόρησε τις αρχές πως σε πραγματικά εγκλήματα δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ζάμπια μπορούν να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία, χωρίς δίωξη.

Η κυβέρνησης της Ζάμπιας κατηγόρησε τον Αμερικανό πρέσβη για επεμβατικότητα στα εσωτερικά της χώρας και υπαγόρευση πολιτικής, με τον πρόεδρο Έντγκαρ Λούνγκου να τον κηρύσσει persona non grata και να ζητά, με διάβημα προς την Ουάσινγκτον, την απομάκρυνσή του.

«Δεν μπορείς να ζητάς από μια κυβέρνηση να αποφασίζει με το πιστόλι στον κρόταφο με τη λογική 'επειδή σου δίνουμε χρήματα, θα κάνεις αυτό που θέλουμε'. Απλώς δεν μπορείς» τόνιζε προ ημέρων στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζόζεφ Μαλάντζι.

Όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, είναι σπάνιο για μία αφρικανική χώρα να επιβάλλει τη βούλησή της σε μία υπερδύναμη, όπως σ'αυτήν την περίπτωση της ανάκλησης του Αμερικανού πρέσβη. Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, μπορεί η επιστροφή του Φούτε στην Ουάσινγκτον να μοιάζει μία νίκη για την κυβέρνηση της Ζάμπια, ωστόσο πιθανότατα δεν θα κρατήσει, καθώς οι ΗΠΑ θα περάσουν στην αντεπίθεση παγώνοντας την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα - ιδίως μετά την αναφορά Φούτε περί κατάχρησης των αμερικανικών πόρων.

Στη βαθιά συντηρητική κοινωνία της Ζάμπια, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου απαγορεύονται δια νόμου. Το Σύνταγμα ορίζει τη χώρα ως χριστιανική γι'αυτό και πολλοί πολίτες θεωρούν την ομοφυλοφιλία αμάρτημα - όπως, άλλωστε, και τη ληστεία.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM
Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια