Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τον πρέσβη τους στην Ζάμπια, μετά τις επικρίσεις που άσκησε στην κυβέρνηση για τη φυλάκιση ενός γκέι ζευγαριού.

 

Τον περασμένο μήνα, ο Ντάνιελ Φούτε είχε δηλώσει πως είναι «τρομοκρατημένος» από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαστηρίου που καταδίκαζε σε 15 χρόνια κάθειρξη δύο άνδρες που συνελήφθησαν να κάνουν σεξ το 2017.

 

Ο Φούτε στήριξε ανοικτά τους γκέι άνδρες που καταδικάστηκαν, τον Ιαφέτ Σαμπάμπα και τον Στίβεν Σάμπα, τονίζοντας πως η συναινετική σχέση τους «δεν έβλαψε απολύτως κανέναν». Παράλληλα, κατηγόρησε τις αρχές πως σε πραγματικά εγκλήματα δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ζάμπια μπορούν να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία, χωρίς δίωξη.

 

Η κυβέρνησης της Ζάμπιας κατηγόρησε τον Αμερικανό πρέσβη για επεμβατικότητα στα εσωτερικά της χώρας και υπαγόρευση πολιτικής, με τον πρόεδρο Έντγκαρ Λούνγκου να τον κηρύσσει persona non grata και να ζητά, με διάβημα προς την Ουάσινγκτον, την απομάκρυνσή του.

 

«Δεν μπορείς να ζητάς από μια κυβέρνηση να αποφασίζει με το πιστόλι στον κρόταφο με τη λογική 'επειδή σου δίνουμε χρήματα, θα κάνεις αυτό που θέλουμε'. Απλώς δεν μπορείς» τόνιζε προ ημέρων στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζόζεφ Μαλάντζι.

 

Όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, είναι σπάνιο για μία αφρικανική χώρα να επιβάλλει τη βούλησή της σε μία υπερδύναμη, όπως σ'αυτήν την περίπτωση της ανάκλησης του Αμερικανού πρέσβη. Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, μπορεί η επιστροφή του Φούτε στην Ουάσινγκτον να μοιάζει μία νίκη για την κυβέρνηση της Ζάμπια, ωστόσο πιθανότατα δεν θα κρατήσει, καθώς οι ΗΠΑ θα περάσουν στην αντεπίθεση παγώνοντας την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα - ιδίως μετά την αναφορά Φούτε περί κατάχρησης των αμερικανικών πόρων.

 

Στη βαθιά συντηρητική κοινωνία της Ζάμπια, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου απαγορεύονται δια νόμου. Το Σύνταγμα ορίζει τη χώρα ως χριστιανική γι'αυτό και πολλοί πολίτες θεωρούν την ομοφυλοφιλία αμάρτημα - όπως, άλλωστε, και τη ληστεία.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr