Ο Παρθενώνας έμεινε γνωστός με «λάθος» όνομα, υποστηρίζει Ολλανδική έρευνα

Ο Παρθενώνας έμεινε γνωστός με «λάθος» όνομα, υποστηρίζει Ολλανδική έρευνα Facebook Twitter
Eurokinissi
1

Ο Παρθενώνας έμεινε γνωστός με «λάθος όνομα» για αιώνες, υποστηρίζει μια έρευνα Ολλανδού αρχαιολόγου.


Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η έρευνα του αρχαιολόγου Janric van Rookhuijzen από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το εμβληματικότερο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού ενδέχεται να έμεινε γνωστό με «λάθος» όνομα στο πέρασμα των αιώνων.

  

Όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός αρχαιολόγος στην έρευνά του η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Archaelogy και στην ολλανδική έκδοση του National Geographic, ο Παρθενώνας έφερε διαφορετικό όνομα. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τον συγκεκριμένο ναό «Εκατόμπεδο», δηλαδή ναός που έχει μήκος εκατό πόδων. Παρ' όλα αυτά, ο Ολλανδός αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο «πραγματικός» Παρθενώνας ήταν ένας μικρότερος και πιο παλιός ναός της Ακρόπολης, ο οποίος βρισκόταν στο Ερεχθείο.

Σχετικά με το ναό που θεωρεί ως τον «πραγματικό» Παρθενώνα, ο Rookhuijzen υποστηρίζει ότι πήρε το όνομά του από τα αγάλματα των παρθένων, τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου. «Είναι λογικό οι Έλληνες της αρχαίας εποχής να αποκαλούσαν τον ναό αυτό Παρθενώνα ή αλλιώς «οίκο των παρθένων», αναφέρει.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Υπήρξαν κατά χρονολογική σειρά τρεις διαφορετικοί ναοί που οικοδομήθηκαν στο ίδιο σημείο, δηλαδή στη νότια πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, εκεί όπου βρίσκεται ο σημερινός Παρθενώνας: α) το Εκατόμπεδον (ουδέτερο γένος), δηλαδή ο αρχαϊκός Παρθενώναςβ) ο προ-Παρθενώνας που έμεινε ημιτελήςγ) ο περίκλειος Παρθενώνας που βλέπουμε σήμεραΟ Εκατόμπεδος (αρσενικό γένος) είναι ο σηκός του περίκλειου Παρθενώνα.Νομίζω πως έχουν απαντηθεί όλα αυτά τα ερωτήματα από τους εδώ αρχαιολόγους και την πολύχρονη μελέτη τους πάνω στο μνημείο και στη θεμελίωσή του.