Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τονίζοντας ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014 πρέπει να γίνει σεβαστό.

 

«Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πόσο παραμένει αντίθετος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, συμφωνώντας με την πλειονότητα των πολιτών στη Σκωτία που δεν θέλουν να επιστρέψουν στον διχασμό και την αβεβαιότητα», ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Ο πρωθυπουργός «πρόσθεσε πόσο καθοριστικό ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

 

Νωρίτερα σήμερα και μετά την εκλογική νίκη των Τόρις, η ηγέτιδα του SNP, Νίκολα Στέρτζον, επανέφερε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Το SNP εξασφάλισε 48 από τις συνολικά 59 σκωτσέζικες έδρες. «Το μέλλον που επιθυμεί η πλειοψηφία στη Σκωτία είναι διαφορετικό από εκείνο που διάλεξε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε χαρακτηριστικά η Νίκολα Στέρτζον, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «δεν έχει καμία εντολή να βγάλει τη Σκωτία εκτός ΕΕ».

 

Τον Οκτώβριο χιλιάδες άνθρωποι, διαδήλωσαν στο Εδιμβούργο, ζητώντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η Νίκολα Στέρτζον, με ανάρτησή της στο Twitter είχε χαιρετίσει τη διαδήλωση. «Μην έχετε καμία αμφιβολία – Η ανεξαρτησία έρχεται», είχε γράψει χαρακτηριστικά. 

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters