Τριγμοί στην κυβέρνηση Ερντογάν: Ο Νταβούτογλου ιδρύει δικό του κόμμα

Τριγμοί στην κυβέρνηση Ερντογάν: Ο Νταβούτογλου ιδρύει δικό του κόμμα Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κάποτε στενός συνεργάτης και σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε αίτηση για την ίδρυση πολιτικού κόμματος, που αναμένεται να διαβρώσει την υποστήριξη προς τον Τούρκο πρόεδρο και προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, 60 ετών, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός την περίοδο 2014-2016, πριν διαταραχθούν οι σχέσεις του με τον Ερντογάν. Πρόσφατα επετέθη κατά του προέδρου της Τουρκίας για την οικονομική διαχείριση του AKP και τον κατηγόρησε για την παραβίαση των στοιχειωδών ελευθεριών και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.

Πηγή του περιβάλλοντος του Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα για να ιδρύσει το νέο κόμμα και ότι θα το ανακοινώσει επισήμως κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα αύριο. Θα ονομάζεται Κόμμα του Μέλλοντος, διευκρίνισε η πηγή.

«Θα ανακοινώσει τις αρχές του κόμματός του και θα δώσει πληροφορίες για τα ιδρυτικά του μέλη. Το νέο κόμμα θα δώσει νέα πνοή στα πολιτικά πράγματα», δήλωσε η πηγή.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε την παραίτησή από το AKP τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν είναι πλέον σε θέση να λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας και δεν επιτρέπει πλέον συζητήσεις στο εσωτερικό του. Είχε προηγηθεί, δύο μήνες πριν, η παραίτηση του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος είχε επικαλεσθεί «βαθιές διαφωνίες».

Τους τελευταίους μήνες, το κυβερνών AKP υπέστη σειρά από ήττες στις τοπικές εκλογές από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το οποίο ελέγχει πλέον τους δήμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης έπειτα από δύο δεκαετίες.

Ο Αλί Μπαμπατζάν θα ανακοινώσει επίσης την ίδρυση κόμματος εντός των προσεχών εβδομάδων, έγινε γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός του.

«Οι διαδικασίες για την ίδρυση κόμματος είναι στα τελευταία στάδια. Γίνονται οι τελευταίες τροποποιήσεις στα κείμενα και η ιδρυτική διακήρυξη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», διευκρίνισε η πηγή.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την παραίτησή του, ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα «σκοτεινό τούνελ» και απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που προέρχονται από την «ενός ανδρός αρχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM