Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη»

Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη» Facebook Twitter
Καθισμένος μπροστά σε ειδικούς χάρτες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε το σχέδιο της Τουρκίας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης
9

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι TRT.

Σύμφωνα με το κυπριακό Sigma, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε, καθισμένος μπροστά σε ειδικούς χάρτες, τις προθέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει, κάτι που την έχει τρελάνει».

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη... Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

«Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία με τη Λιβύη»


Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη και γι'αυτό εφάρμοσε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, κάτι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. «Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε, καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε για άλλη μία φορά «σκάνδαλο» την απόφαση της Αθήνας για απέλαση του Λίβυη πρέσβη, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνές τίμημα για τα λάθος βήματα που κάνει. Ισχυρίστηκε, δε πως δήλωσε την ετοιμότητά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για νέους διαύλους διαλόγου και μια νέα αρχή με την Ελλάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει λάβει θετική απάντηση.

«Και μας χτυπούσαν μέχρι σήμερα και έπαιρναν ό,τι ήθελαν, αλλά από εδώ και πέρα θα σταματήσει να γίνεται αυτό. Πλέον θα διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο για απειλές, στις οποίες όμως «η Τουρκία δεν τσίμπησε», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ε/κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση», πρόσθεσε.

«Η έννοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει», ανέφερε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο.


Προανήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο, ενώ θα συνεχιστούν και οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ