Ένα πρόωρο νεογέννητο βρέφος που είχε βρεθεί θαμμένο ζωντανό σε αυτοσχέδιο τάφο στην Ινδία ανάρρωσε πλήρως, ανακοίνωσαν οι γιατροί.

 

Το νεογέννητο κοριτσάκι είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, με σημάδια σηψαιμίας και πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στα μέσα Οκτωβρίου αλλά σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς έχει πάρει βάρος και η αναπνοή του είναι κανονική, είπε ο παιδίατρος του.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί οι γονείς του οπότε θα δοθεί για υιοθεσία, μετά την προβλεπόμενη περίοδο αναμονής. Προς το παρόν το βρέφος φροντίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες στο Μπαρέλι, που βρίσκεται στην πολιτεία του Ούταρ Πραντές.

 

 

 

Το κοριτσάκι βρήκε τυχαία ένας χωρικός που είχε πάει να θάψει την δική του κόρη, που είχε πεθάνει μετά την γέννησή της. Οι ινδουιστές συνήθως αποτεφρώνουν τους νεκρούς τους αλλά τις περισσότερες φορές τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θάβονται. Ο χωρικός είπε πως είχε σκάψει περίπου 90 εκατοστά κάτω από την γη όταν το φτυάρι του χτύπησε ένα πήλινο δοχείο το οποίο έσπασε και ακούστηκε ένα κλάμα μωρού. Όταν ανέσυρε το δοχείο βρήκε μέσα το νεογέννητο.

 

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, αλλά δύο ημέρες μετά μεταφέρθηκε στην παιδιατρική κλινική του Ravi Khanna που έχει καλύτερες εγκαταστάσεις. Εκεί διαπιστώθηκε πως το βρέφος ήταν πρόωρο, πιθανόν γεννημένο την 30ή εβδομάδα της κύησης και ζύγιζε 1,1 κιλό όταν πήγε στο νοσοκομείο. Είχε εμφανές τρέμουλο, υποθερμία και υπογλυκαιμία.

 

«Την Τρίτη, όταν την παραδώσαμε στις αρχές του περιφερειακού νοσοκομείου, ζύγιζε 2,57 κιλά. Δέχεται να πιει από το μπιμπερό και σήμερα είναι απολύτως υγιής», δήλωσε ο παιδίατρος.

 

 

 

Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα παρέμεινε το βρέφος θαμμένο κάτω από το έδαφος και οι γιατροί μπορούν απλά να εικάσουν πώς κατάφερε να επιβιώσει.

 

Ο Ravi Khanna είπε ότι το μωρό πιθανόν να ήταν θαμμένο «μέχρι και τρεις με τέσσερις ημέρες», επιβιώνοντας από τον φαιό λιπώδη ιστό της. Τα βρέφη γεννιούνται με ένα καφέ λίπος, το οποίο εντοπίζεται κυρίως γύρω από τον λαιμό και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του θώρακα. Ο καφέ λιπώδης ιστός προκαλεί την έκλυση θερμότητας μέσω της συνεχούς λειτουργίας της αναπνευστικής αλυσίδας και άρα και της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Αυτή η διαδικασία θερμογένεσης συχνά αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των βρεφών.

 

 

 

Ωστόσο άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι ήταν θαμμένο «δύο με τρεις ώρες» και θα άντεχε να ζήσει «ακόμη μια ή δύο ώρες» αν δεν είχε διασωθεί. Ένας θύλακας αέρα μέσα στο δοχείο πιθανόν να της παρείχε οξυγόνο ή ίσως το οξυγόνο να περνούσε μέσα από το σαθρό υπέδαφος, ενώ το γεγονός ότι το δοχείο δεν ήταν κατασκευασμένο από συμπαγή πηλό επίσης ενδεχομένως να τη βοήθησε να ζήσει, λένε οι ίδιοι.

 

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι γονείς της ήταν συνεργοί στο έγκλημα γιατί ακόμη και μετά την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση κανένας δεν την αναζήτησε.

 

 

 

Οι βρεφοκτονίες και οι αμβλώσεις με βάση το φύλο στην Ινδία έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του κόσμου, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς θεωρούνται ως «οικονομικό βάρος» στις οικογένειές τους από τη στιγμή της γέννησής τους. Η υπόθεση του μικρού αυτού κοριτσιού έχει αναθερμάνει τη συζήτηση για το πώς οι Ινδοί εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν ακόμη και νεογέννητα βρέφη.

 

Με πληροφορίες από BBC