Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter
1

Ξίφη διακοσμημένα με διαμάντια και περίτεχνα σχεδιασμένες πόρπες, μέρη του θησαυρού που άγνωστοι έκλεψαν από το μουσείο της Δρέσδης στη Γερμανία, ίσως να μην να ξαναβρεθούν ποτέ, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα πολύτιμα αντικείμενα, μέρος της ιστορικής συλλογής που δημιουργήθηκε το 1723 από τον Αύγουστο τον Δυνατό, της Σαξονίας είναι τόσο αναγνωρίσιμα που το πιθανότερο είναι ότι οι κλέφτες θα τα διαλύσουν. Τα έργα τέχνης που εξαφανίστηκαν από το μουσείο της Δρέσδης περιγράφονται ως «ανεκτίμητα».Η επικεφαλής των κρατικών μουσείων της Δρέσδης, Marion Ackermann, δήλωσε ότι η διάλυση των έργων τέχνης θα ήταν μια «καταστροφική ιδέα». «Μιλάμε για αντικείμενα ανεκτίμητης τέχνης-ιστορικής και πολιτιστικής-ιστορικής αξίας», είπε. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την αξία τους γιατί είναι ανεκτίμητα».

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά φωτογραφιών από τα κλεμμένα κοσμήματα κάνοντας έκκληση για μάρτυρες. Οι κλέφτες εισέβαλαν στο μουσείο, γνωστό στα γερμανικά ως Grünes Gewölbe (Πράσινος Θόλος) της Δρέσδης, τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν μία πυρκαγιά στο διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο φαίνεται πως απενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού. 


Επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο αργότερα, αποκάλυψε ότι ορισμένα αντικείμενα από τις τρεις συλλογές διαμαντένιων κοσμημάτων που είχαν αναφερθεί ως κλεμμένα ήταν ακόμα στη θέση τους. Επτά ακόμα συλλογές παρέμειναν άθικτες.

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter


Οι κλέφτες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια προθήκη που περιείχε περίπου 100 αντικείμενα, δήλωσε η αστυνομία. Η κ. Ackermann δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «σοκαρίστηκε από τη βιαιότητα της διάρρηξης» προσθέτοντας ότι οι εγκληματίες θα είχαν δραπετεύσει με περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα αν δεν είχαν ασφαλιστεί τόσο καλά στις προθήκες τους.

Η υπουργός Τέχνης της Σαξονίας, Eva Maria, δήλωσε ότι τα κλεμμένα αντικείμενα ήταν «σε κάποιο βαθμό τα κοσμήματα του στέμματος των βασιλιάδων της Σαξονίας» και ότι «ανήκουν στη Σαξονία». 

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter

Η Art Recovery International, η οποία περιγράφεται ως «δύναμη» στον κόσμο της τέχνης, δήλωσε ότι μουσεία όπως ο «Πράσινος Θόλος» ήταν «υπό πολιορκία από βαρβαρικές εγκληματικές συμμορίες οι οποίες λιώνουν χρυσάφι και αρπάζουν πολύτιμους λίθους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ο ιδρυτής της εταιρείας, Christopher Marinello, δήλωσε στο BBC ότι η ληστεία στη Δρέσδη ήταν «κλοπή με επικές διαστάσεις».


Η γερμανική εφημερίδα Bild, ανέφερε ότι οι κλέφτες είχαν αρπάξει κοσμήματα αξίας 1 δισ. Ευρώ. «Πρόκειται για μία σημαντική συλλογή κοσμημάτων και ακέραιων σχεδίων που περιέχουν χρυσό, διαμάντια, πολύτιμους λίθους και ρουμπίνια» σημείωσε ο ιδρυτής Art Recovery International. 

Λεπτομέρειες για τη ληστεία βρίσκονται υπό διερεύνηση και η αξία των αντικειμένων που έχουν κλαπεί δεν έχει αναφερθεί ακόμα επισήμως αν και λέγεται πως φτάνει το ένα δισ. ευρώ

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια