Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter
1

Ξίφη διακοσμημένα με διαμάντια και περίτεχνα σχεδιασμένες πόρπες, μέρη του θησαυρού που άγνωστοι έκλεψαν από το μουσείο της Δρέσδης στη Γερμανία, ίσως να μην να ξαναβρεθούν ποτέ, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα πολύτιμα αντικείμενα, μέρος της ιστορικής συλλογής που δημιουργήθηκε το 1723 από τον Αύγουστο τον Δυνατό, της Σαξονίας είναι τόσο αναγνωρίσιμα που το πιθανότερο είναι ότι οι κλέφτες θα τα διαλύσουν. Τα έργα τέχνης που εξαφανίστηκαν από το μουσείο της Δρέσδης περιγράφονται ως «ανεκτίμητα».Η επικεφαλής των κρατικών μουσείων της Δρέσδης, Marion Ackermann, δήλωσε ότι η διάλυση των έργων τέχνης θα ήταν μια «καταστροφική ιδέα». «Μιλάμε για αντικείμενα ανεκτίμητης τέχνης-ιστορικής και πολιτιστικής-ιστορικής αξίας», είπε. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την αξία τους γιατί είναι ανεκτίμητα».

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά φωτογραφιών από τα κλεμμένα κοσμήματα κάνοντας έκκληση για μάρτυρες. Οι κλέφτες εισέβαλαν στο μουσείο, γνωστό στα γερμανικά ως Grünes Gewölbe (Πράσινος Θόλος) της Δρέσδης, τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν μία πυρκαγιά στο διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο φαίνεται πως απενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού. 


Επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο αργότερα, αποκάλυψε ότι ορισμένα αντικείμενα από τις τρεις συλλογές διαμαντένιων κοσμημάτων που είχαν αναφερθεί ως κλεμμένα ήταν ακόμα στη θέση τους. Επτά ακόμα συλλογές παρέμειναν άθικτες.

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter


Οι κλέφτες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια προθήκη που περιείχε περίπου 100 αντικείμενα, δήλωσε η αστυνομία. Η κ. Ackermann δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «σοκαρίστηκε από τη βιαιότητα της διάρρηξης» προσθέτοντας ότι οι εγκληματίες θα είχαν δραπετεύσει με περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα αν δεν είχαν ασφαλιστεί τόσο καλά στις προθήκες τους.

Η υπουργός Τέχνης της Σαξονίας, Eva Maria, δήλωσε ότι τα κλεμμένα αντικείμενα ήταν «σε κάποιο βαθμό τα κοσμήματα του στέμματος των βασιλιάδων της Σαξονίας» και ότι «ανήκουν στη Σαξονία». 

Ληστεία της Δρέσδης: Φοβούνται πως οι ιστορικοί θησαυροί ίσως χάθηκαν για πάντα Facebook Twitter

Η Art Recovery International, η οποία περιγράφεται ως «δύναμη» στον κόσμο της τέχνης, δήλωσε ότι μουσεία όπως ο «Πράσινος Θόλος» ήταν «υπό πολιορκία από βαρβαρικές εγκληματικές συμμορίες οι οποίες λιώνουν χρυσάφι και αρπάζουν πολύτιμους λίθους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ο ιδρυτής της εταιρείας, Christopher Marinello, δήλωσε στο BBC ότι η ληστεία στη Δρέσδη ήταν «κλοπή με επικές διαστάσεις».


Η γερμανική εφημερίδα Bild, ανέφερε ότι οι κλέφτες είχαν αρπάξει κοσμήματα αξίας 1 δισ. Ευρώ. «Πρόκειται για μία σημαντική συλλογή κοσμημάτων και ακέραιων σχεδίων που περιέχουν χρυσό, διαμάντια, πολύτιμους λίθους και ρουμπίνια» σημείωσε ο ιδρυτής Art Recovery International. 

Λεπτομέρειες για τη ληστεία βρίσκονται υπό διερεύνηση και η αξία των αντικειμένων που έχουν κλαπεί δεν έχει αναφερθεί ακόμα επισήμως αν και λέγεται πως φτάνει το ένα δισ. ευρώ

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια