25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Facebook Twitter
0

Το 1999 ο ΟΗΕ κήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, στη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ που δολοφονήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανικής Δημοκρατίας λόγω της δράσης τους για την ανατροπή του δικτάτορα Τρουχίγιο.

Στατιστικά Στοιχεία:

*  Τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες υφίσταται βία στη διάρκεια της ζωής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

* Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά είναι έγγαμες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η  βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή.

*  Οι γυναίκες που υφίστανται βία και έκαναν χρήση των υπηρεσιών του Κέντρου  Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών είναι άνεργες (σε ποσοστό 55,8%), αλλοδαπές (16%) ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 40,3 έτη. Το 79,4% είχε υποστεί βία από το σύζυγο ή το σύντροφό τους. (Σύμφωνα με στοιχεία του Κ.Κ.Υ.Γ.)

* Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δεν επιβεβαιώθηκε. 7 στις 10 γυναίκες είναι δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

* Οι μορφές κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους / συντρόφους είναι: σωματική βία 3,6% , σεξουαλική βία 3,5% , λεκτική - ψυχολογική βία 56%. (Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας για την Ελλάδα)

Πρόσφατα παραδείγματα που συγκλόνισαν ανά τον κόσμο:

* Την πρώτη Αυγούστου του 2010 το περιοδικό Time δημοσίευσε μια φωτογραφία που σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα. H Bibi Aisha, η  κοπέλλα-σύμβολο των Αφγανών κακοποιημένων γυναικών, έχασε την μύτη και τα αυτιά της από το μαχαίρι του Ταλιμπάν συζύγου της. Οι πληγές τις κατάφεραν να αποκατασταθούν με προθετική πλαστική επέμβαση στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, σύμφωνα με την «United Nations Development Fund for Women», το 87% των Αφγανών γυναικών εξακολουθούν να κακοποιούνται καθιστώντας το Αφγανιστάν την πιο αφιλόξενη χώρα για γυναίκες.

*   Τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής το Ιράν δεν προχώρησε στην εκτέλεση μέσω λιθοβολισμού της Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιάνι. Η 43χρονη Ιρανή κατηγορείται για μοιχεία και συμμετοχή στη δολοφονία του συζύγου της. Στις αρχές του Αυγούστου, η Σακίνεχ παραδέχτηκε πως ήταν παρούσα την ώρα που ο εραστής της δολοφόνησε τον άνδρα της. Οι δικηγόροι της αλλά και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα ανέφεραν ότι αυτές οι βεβιασμένες δηλώσεις προήλθαν από φριχτούς βασανισμούς που υπέστη η κατηγορούμενη. Η ιστορία αυτή παραμένει ανοιχτή από το 2006 μέχρι σήμερα.


Info: Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν σήμερα την παρουσίαση του βιβλίου «Αθέατη Βία» της Στεφανίας Σούλη στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου 37, στις 7:00 μ.μ.) όπου θα μιλήσει η ίδια καθώς και η Έφη Μπέκου, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας, Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM