25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Facebook Twitter
0

Το 1999 ο ΟΗΕ κήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, στη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ που δολοφονήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανικής Δημοκρατίας λόγω της δράσης τους για την ανατροπή του δικτάτορα Τρουχίγιο.

Στατιστικά Στοιχεία:

*  Τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες υφίσταται βία στη διάρκεια της ζωής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

* Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά είναι έγγαμες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η  βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή.

*  Οι γυναίκες που υφίστανται βία και έκαναν χρήση των υπηρεσιών του Κέντρου  Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών είναι άνεργες (σε ποσοστό 55,8%), αλλοδαπές (16%) ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 40,3 έτη. Το 79,4% είχε υποστεί βία από το σύζυγο ή το σύντροφό τους. (Σύμφωνα με στοιχεία του Κ.Κ.Υ.Γ.)

* Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δεν επιβεβαιώθηκε. 7 στις 10 γυναίκες είναι δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

* Οι μορφές κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους / συντρόφους είναι: σωματική βία 3,6% , σεξουαλική βία 3,5% , λεκτική - ψυχολογική βία 56%. (Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας για την Ελλάδα)

Πρόσφατα παραδείγματα που συγκλόνισαν ανά τον κόσμο:

* Την πρώτη Αυγούστου του 2010 το περιοδικό Time δημοσίευσε μια φωτογραφία που σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα. H Bibi Aisha, η  κοπέλλα-σύμβολο των Αφγανών κακοποιημένων γυναικών, έχασε την μύτη και τα αυτιά της από το μαχαίρι του Ταλιμπάν συζύγου της. Οι πληγές τις κατάφεραν να αποκατασταθούν με προθετική πλαστική επέμβαση στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, σύμφωνα με την «United Nations Development Fund for Women», το 87% των Αφγανών γυναικών εξακολουθούν να κακοποιούνται καθιστώντας το Αφγανιστάν την πιο αφιλόξενη χώρα για γυναίκες.

*   Τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής το Ιράν δεν προχώρησε στην εκτέλεση μέσω λιθοβολισμού της Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιάνι. Η 43χρονη Ιρανή κατηγορείται για μοιχεία και συμμετοχή στη δολοφονία του συζύγου της. Στις αρχές του Αυγούστου, η Σακίνεχ παραδέχτηκε πως ήταν παρούσα την ώρα που ο εραστής της δολοφόνησε τον άνδρα της. Οι δικηγόροι της αλλά και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα ανέφεραν ότι αυτές οι βεβιασμένες δηλώσεις προήλθαν από φριχτούς βασανισμούς που υπέστη η κατηγορούμενη. Η ιστορία αυτή παραμένει ανοιχτή από το 2006 μέχρι σήμερα.


Info: Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν σήμερα την παρουσίαση του βιβλίου «Αθέατη Βία» της Στεφανίας Σούλη στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου 37, στις 7:00 μ.μ.) όπου θα μιλήσει η ίδια καθώς και η Έφη Μπέκου, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας, Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM