Φονικός σεισμός στο Ιράν - 5 νεκροί και 120 τραυματίες

Φονικός σεισμός στο Ιράν - 5 νεκροί και 120 τραυματίες Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 120 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός από τον σεισμό ο οποίος έπληξε το βορειοδυτικό Ιράν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο κύριος σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών, είχε επίκεντρο μια περιοχή 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ταμπρίζ και το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Ακολουθήθηκε από πέντε μετασεισμικές δονήσεις μεταξύ 4,0 και 4,8 βαθμών από τις 22:50 ως τις 01:40 [τοπικές ώρες· 03:20 και 07:10 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Τουρκμαντσάι, σύμφωνα με δεδομένα του ίδιου ινστιτούτου.

Σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της επαρχίας Μοχαμέντ Ρεζά Πουρμοχαμαντί τόνισε πως κατά τις ως τώρα πληροφορίες 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν «30 σπίτια». Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, άλλοι 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ένας πρώτος απολογισμός που είχε μεταδοθεί νωρίτερα έκανε λόγο για 3 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε 41 χωριά αλλά οι υλικές ζημιές, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις είναι περιορισμένες, επικεντρώνονται σε δύο κοινότητες, πάντα σύμφωνα με τη δημόσια ιρανική τηλεόραση. Πολλοί κάτοικοι των ορεινών περιοχών που επλήγησαν βγήκαν από τα σπίτια τους μετά την πρώτη δόνηση. Περί τις 05:30 το πρακτορείο FARS μετέδωσε ότι πολλοί πολίτες γύρισαν στα σπίτια τους και η κατάσταση έμοιαζε να εξομαλύνεται μετά τον αρχικό πανικό.

Το Ιράν, πάνω από πολλές τεκτονικές πλάκες, διαπερνάται από πολλά ρήγματα και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή. Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε τον Νοέμβριο του 2017, όταν μια δόνηση 7,3 στην επαρχία Κερμανσάχ (δυτικά) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 620 ανθρώπους.

Το 2003, σεισμός 6,6 βαθμών είχε πλήξει την επαρχία Κερμάν, νοτιοανατολικά, στοίχισε τη ζωή σε 33.000 ανθρώπους και ισοπέδωσε την αρχαία πόλη Μπαμ και την ακρόπολή της, ανακηρυγμένη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 30 ετών, μεγέθους 7,4 βαθμών, στοίχισε τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους και άφησε πίσω του μισό εκατομμύριο άστεγους στο βόρειο τμήμα της χώρας το 1990.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM