Στην πόλη Μάνμπιτζ μπαίνει ο συριακός στρατός

Στην πόλη Μάνμπιτζ μπαίνει ο συριακός στρατός Facebook Twitter
EPA
0

Στην Μανμπιτζ βρίσκεται το επίκεντρο της έντασης, καθώς η πόλη πολιορκείται και από τις τουρκικές δυνάμεις. Ο συριακός στρατός μάλιστα εισέρχεται αυτή την ώρα στην πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται επίθεση στη Μάνμπιτζ

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε νωρίτερα πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μάνμπιτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν' αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», προσέθεσε.

Δεν υποχωρεί η Τουρκία δηλώνει ο Ερντογάν 

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», τόνισε επίσης ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Καμπανάκι από ΟΗΕ

 

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων, γνωστοποίησε σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση». Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει, στο δελτίο Τύπου, τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι. Ο Γκουτέρες διατυπώνει φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, ζητάει την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM