ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΟΗΕ για Αμαζόνιο: Αποδεσμεύονται άλλα 500 εκατ. δολάρια για τη σωτηρία των τροπικών δασών

ΟΗΕ για Αμαζόνιο: Αποδεσμεύονται άλλα 500 εκατ. δολάρια για τη σωτηρία των τροπικών δασών Facebook Twitter
EPA
0

Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο που οργανώθηκε σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη επέτρεψε την αποδέσμευση άλλων 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των τροπικών δασών, απουσία της Βραζιλίας, του "ελέφαντα στο δωμάτιο", σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International ανακοίνωσαν προγράμματα βοήθειας, με την οικονομική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία (δεσμεύτηκε να χορηγήσει 250 εκατομμύρια δολάρια) και η Γαλλία (100 εκατομμύρια).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει ποσό ύψους έως και 190 εκατομμυρίων στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης, ενώ η Conservation International θα συμμετάσχει με 20 εκατομμύρια.

Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των εδαφών, την προώθηση των παραδοσιακών μεθόδων διαφύλαξης και της διασυνοριακής συνεργασίας.

Στη σύνοδο συμμετείχαν πολλοί ηγέτες, όπως ο Μακρόν που μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα είχαν αυτήν την ιδέα. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης οι πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Η Βραζιλία δεν έστειλε κανέναν εκπρόσωπο, μποϊκοτάροντας τη σύνοδο, μολονότι της ανήκουν τα δύο τρίτα του δάσους του Αμαζονίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε ειρωνικά για την απουσία αυτή, τείνοντας ωστόσο το χέρι στη Βραζιλία. "Ποιοί είναι οι κίνδυνοι; Ο πρώτος, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ή μάλλον, αυτός που δεν είναι εδώ, η Βραζιλία! Όλος ο κόσμος αναρωτιέται, πώς θα τα καταφέρετε χωρίς τη Βραζιλία; Η Βραζιλία είναι καλοδεχούμενη, όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της", είπε. Ένας άλλος "κίνδυνος", όπως είπε ο Μακρόν, είναι "η καθυστέρηση, η αναποτελεσματικότητα" και να διαπιστώσουν μετά από έξι μήνες ή έναν χρονο ότι οι πόροι δεν έφτασαν τελικά στον τοπικό πληθυσμό.

Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ώστε όταν διεξαχθεί η σύνοδος COP25 στη Χιλή, τον Δεκέμβριο, να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των πρώτων προγραμμάτων.

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM