ΟΗΕ για Αμαζόνιο: Αποδεσμεύονται άλλα 500 εκατ. δολάρια για τη σωτηρία των τροπικών δασών

ΟΗΕ για Αμαζόνιο: Αποδεσμεύονται άλλα 500 εκατ. δολάρια για τη σωτηρία των τροπικών δασών Facebook Twitter
EPA
0

Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο που οργανώθηκε σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη επέτρεψε την αποδέσμευση άλλων 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των τροπικών δασών, απουσία της Βραζιλίας, του "ελέφαντα στο δωμάτιο", σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International ανακοίνωσαν προγράμματα βοήθειας, με την οικονομική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία (δεσμεύτηκε να χορηγήσει 250 εκατομμύρια δολάρια) και η Γαλλία (100 εκατομμύρια).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει ποσό ύψους έως και 190 εκατομμυρίων στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης, ενώ η Conservation International θα συμμετάσχει με 20 εκατομμύρια.

Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των εδαφών, την προώθηση των παραδοσιακών μεθόδων διαφύλαξης και της διασυνοριακής συνεργασίας.

Στη σύνοδο συμμετείχαν πολλοί ηγέτες, όπως ο Μακρόν που μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα είχαν αυτήν την ιδέα. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης οι πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Η Βραζιλία δεν έστειλε κανέναν εκπρόσωπο, μποϊκοτάροντας τη σύνοδο, μολονότι της ανήκουν τα δύο τρίτα του δάσους του Αμαζονίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε ειρωνικά για την απουσία αυτή, τείνοντας ωστόσο το χέρι στη Βραζιλία. "Ποιοί είναι οι κίνδυνοι; Ο πρώτος, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ή μάλλον, αυτός που δεν είναι εδώ, η Βραζιλία! Όλος ο κόσμος αναρωτιέται, πώς θα τα καταφέρετε χωρίς τη Βραζιλία; Η Βραζιλία είναι καλοδεχούμενη, όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της", είπε. Ένας άλλος "κίνδυνος", όπως είπε ο Μακρόν, είναι "η καθυστέρηση, η αναποτελεσματικότητα" και να διαπιστώσουν μετά από έξι μήνες ή έναν χρονο ότι οι πόροι δεν έφτασαν τελικά στον τοπικό πληθυσμό.

Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ώστε όταν διεξαχθεί η σύνοδος COP25 στη Χιλή, τον Δεκέμβριο, να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των πρώτων προγραμμάτων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΟΥΜΕΝ ΡΑΝΤΕΦ

Διεθνή / Ρούμεν Ράντεφ: Ποιος είναι ο φιλορώσος νικητής των εκλογών στη Βουλγαρία - «Άγνωστη» η εξωτερική του πολιτική

Με αυτή την εξέλιξη ίσως να μπει ένα τέλος στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα έπειτα από οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα πέντε ετών
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM