Στο στόχαστρο του Μπολσονάρου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Στο στόχαστρο του Μπολσονάρου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Facebook Twitter
0

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, θύμα βασανιστηρίων κατά την δικτατορία Πινοσέτ και σημερινή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ έγινε σήμερα ο τελευταίος στόχος του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου την κατηγόρησε για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Με δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο της αστυνομικής βίας στις Πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο «εν μέσω μιας δημόσιας συζήτησης για νομιμοποίηση εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και απουσία λογοδοσίας».

Η Μπατσελέτ, που είχε βασανισθεί υπό το δικτατορικό καθεστώς του Αουγούστο Πινοσέτ και διετέλεσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής, ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί «να εδραιώσει μια ατιμωρησία και να ενισχύσει το μήνυμα ότι οι κρατικοί εκπρόσωποι είναι υπεράνω του νόμου και αποτελεσματικά σε θέση να σκοτώνουν χωρίς να λογοδοτούν».

Επιπροσθέτως επέκρινε «μια συρρίκνωση του πολιτικού και δημοκρατικού χώρου» τους πρόσφατους μήνες στην Βραζιλία και τις επιθέσεις ενάντια σε κοινότητες αυτοχθόνων εν μέσω των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Αντιδρώντας, ο Μπολσονάρο κατηγόρησε την επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της παγκόσμιας αντίδρασης και κατακραυγής για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε το τροπικό δάσος της Αμαζονίας.

«Η Μπατσελέτ...ακολουθεί τη γραμμή Μακρόν στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις και στη βραζιλιάνικη κυριαρχία», έγραψε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε ανάρτηση στο facebook. «Επιτίθεται στη Βραζιλία με την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (των εγκληματιών), επιτίθεται στην θαρραλέα μας...αστυνομία».

Όπως και με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Μπολσονάρο επιτέθηκε προσωπικά στην Μπατσελέτ, ο πατέρας της οποίας, πτέραρχος της χιλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, παρέμεινε πιστός στον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ το 1973 και πέθανε στην φυλακή.

«(Η Μπατσελέτ) ξεχνά ότι ο μόνος λόγος που η χώρα της δεν είναι σαν την Κούβα είναι χάρη σε εκείνους που είχαν το κουράγιο να βάλουν ένα τέλος στην Αριστερά το 1973», συνέχισε η ανάρτηση του Μπολσονάρο. «Ανάμεσα σε αυτούς τους κομμουνιστές ήταν...ο πατέρας της».

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, η αστυνομία του Ρίο σκότωσε 1.075 ανθρώπους, περισσότερους από πέντε ανθρώπους την μέρα, μια αύξηση 20% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου και πορεύεται να καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των θανάτων από το 2003, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται επίσημα στοιχεία.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος εκλέχθηκε με τη δέσμευση να μην δείξει έλεος σε εγκληματίες έπειτα από μια ιλιγγιώδη αύξηση της βίας στη Βραζιλία. Επαινεί τη βία των αστυνομικών δυνάμεων που παραμένουν ο κύριος πυλώνας των υποστηρικτών του.

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μέρες πριν την 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Μπολσονάρο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με παγκόσμιους ηγέτες που ανησυχούν για τις πολιτικές του για τον Αμαζόνιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM