Στο στόχαστρο του Μπολσονάρου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Στο στόχαστρο του Μπολσονάρου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Facebook Twitter
0

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, θύμα βασανιστηρίων κατά την δικτατορία Πινοσέτ και σημερινή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ έγινε σήμερα ο τελευταίος στόχος του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου την κατηγόρησε για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Με δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο της αστυνομικής βίας στις Πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο «εν μέσω μιας δημόσιας συζήτησης για νομιμοποίηση εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και απουσία λογοδοσίας».

Η Μπατσελέτ, που είχε βασανισθεί υπό το δικτατορικό καθεστώς του Αουγούστο Πινοσέτ και διετέλεσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής, ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί «να εδραιώσει μια ατιμωρησία και να ενισχύσει το μήνυμα ότι οι κρατικοί εκπρόσωποι είναι υπεράνω του νόμου και αποτελεσματικά σε θέση να σκοτώνουν χωρίς να λογοδοτούν».

Επιπροσθέτως επέκρινε «μια συρρίκνωση του πολιτικού και δημοκρατικού χώρου» τους πρόσφατους μήνες στην Βραζιλία και τις επιθέσεις ενάντια σε κοινότητες αυτοχθόνων εν μέσω των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Αντιδρώντας, ο Μπολσονάρο κατηγόρησε την επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της παγκόσμιας αντίδρασης και κατακραυγής για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε το τροπικό δάσος της Αμαζονίας.

«Η Μπατσελέτ...ακολουθεί τη γραμμή Μακρόν στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις και στη βραζιλιάνικη κυριαρχία», έγραψε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε ανάρτηση στο facebook. «Επιτίθεται στη Βραζιλία με την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (των εγκληματιών), επιτίθεται στην θαρραλέα μας...αστυνομία».

Όπως και με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Μπολσονάρο επιτέθηκε προσωπικά στην Μπατσελέτ, ο πατέρας της οποίας, πτέραρχος της χιλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, παρέμεινε πιστός στον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ το 1973 και πέθανε στην φυλακή.

«(Η Μπατσελέτ) ξεχνά ότι ο μόνος λόγος που η χώρα της δεν είναι σαν την Κούβα είναι χάρη σε εκείνους που είχαν το κουράγιο να βάλουν ένα τέλος στην Αριστερά το 1973», συνέχισε η ανάρτηση του Μπολσονάρο. «Ανάμεσα σε αυτούς τους κομμουνιστές ήταν...ο πατέρας της».

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, η αστυνομία του Ρίο σκότωσε 1.075 ανθρώπους, περισσότερους από πέντε ανθρώπους την μέρα, μια αύξηση 20% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου και πορεύεται να καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των θανάτων από το 2003, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται επίσημα στοιχεία.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος εκλέχθηκε με τη δέσμευση να μην δείξει έλεος σε εγκληματίες έπειτα από μια ιλιγγιώδη αύξηση της βίας στη Βραζιλία. Επαινεί τη βία των αστυνομικών δυνάμεων που παραμένουν ο κύριος πυλώνας των υποστηρικτών του.

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μέρες πριν την 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Μπολσονάρο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με παγκόσμιους ηγέτες που ανησυχούν για τις πολιτικές του για τον Αμαζόνιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM