Ολλανδία: Σε ισχύ η απαγόρευση της μπούρκας σε ΜΜΜ και δημόσια κτίρια

Ολλανδία: Σε ισχύ η απαγόρευση της μπούρκας σε ΜΜΜ και δημόσια κτίρια Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (EPA)
1

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα στην Ολλανδία ο νόμος που απαγορεύει τη μπούρκα ή το νικάμπ στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200 ως 400 γυναίκες φορούν μπούρκα ή νικάμπ στην Ολλανδία, μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από περίπου 15 χρόνια πολιτικών συζητήσεων που γίνονταν για το θέμα αυτό. Ο αντι-ισλαμιστής βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς είχε προτείνει το 2005 την ψήφιση νόμου που να προβλέπει την απαγόρευση της μπούρκα και του νικάμπ.

«Εφεξής απαγορεύονται τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο στους χώρους εκπαίδευσης, τα ιδρύματα και τα δημόσια κτίρια, στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς» με το πρόστιμο για τους παραβάτες να προβλέπεται να είναι 150 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στους χώρους αυτούς είναι σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να βλέπουν ο ένας τον άλλο», προσθέτει. Ως εκ τούτου απαγορεύεται να φοράει κάποιος οτιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούρκα, διευκρινίζει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους εργαζομένους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα και στους οδηγούς εναπόκειται να αρνηθούν την πρόσβαση σε μια γυναίκα που φοράει μπούρκα ή νικάμπ ή να καλέσουν την αστυνομία. Ο τομέας των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι οδηγοί δεν θα σταματούν τα λεωφορεία, τους συρμούς του τρένου, του μετρό ή του τραμ για να κατεβάσουν μια γυναίκα που παραβαίνει το νόμο, διότι αυτό θα προκαλούσε καθυστερήσεις.

Πολλά νοσοκομεία της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι «δεν θα αρνηθούν τη νοσηλεία σε οποιονδήποτε, ό,τι και να φοράει». Ωστόσο οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν μπούρκα στους δρόμους της Ολλανδίας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2010 στη Γαλλία, όπου η μπούρκα και το νικάμπ απαγορεύονται στους δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ, ΧΑΜΕΝΕΪ, ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Από αουτσάιντερ ανώτατος ηγέτης του Ιράν - Η άνοδος μετά από έναν «πόλεμο» διαδοχής

Μετά από έναν ακήρυκτο «πόλεμο» διαδοχής, ανέλαβε την κορυφή της εξουσίας, επιβάλλοντας την ενότητα του ιρανικού κατεστημένου, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμη άφαντος στο κοινό.
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Διεθνή / Αλί Λαριτζανί: «Τον εξοντώσαμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου - Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του

Προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ακόμη εκπλήξεις» που σχεδιάζονται, υπονοώντας ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM
ΣΕΞ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΑ Ζ

Διεθνή / Πώς είναι για ένα νέο ζευγάρι να παλεύει με τη στυτική δυσλειτουργία;

Το 50% των ανδρών αντιμετωπίζει άγχος απόδοσης, αλλά το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πλέον όλο και περισσότερο στους νεότερους άνδρες. Ένα ζευγάρι στα τέλη της εικοσαετίας του αποκαλύπτει πώς αυτό επηρέασε τη ζωή τους
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι σημαντικό, επιτέλους, να κατανοήσει ο δυτικός πολιτισμός ότι η μπούρκα και ο συναφής ρουχισμός που την ακολουθεί, αποτελούν αντικείμενο περιορισμού της γυναικείας ελευθερίας και θρησκευτική χειραγώγηση.