Επιστρέφουν την άμμο στις παραλίες της Σαρδηνίας - Δέκα τόνους αφαίρεσαν σταδιακά οι τουρίστες

Επιστρέφουν την άμμο στις παραλίες της Σαρδηνίας - Δέκα τόνους αφαίρεσαν σταδιακά οι τουρίστες Facebook Twitter
0

Δέκα τόνους χαλαζιακής άμμου, που αφαιρούσαν σταδιακά οι τουρίστες, κατάσχεσαν οι τοπικές αρχές και την επιστρέφουν στις παραλίες της Σαρδηνίας.

Η νήσος της Σαρδηνίας φημίζεται για την ποιότητα και το χρώμα της θάλασσάς της, αλλά κυρίως της παραλίας, όπως της Κόστα Σμεράλδα, για τη μοναδική κρυσταλλική άμμο της (λευκός χαλαζίας).

Παρόλο που απαγορεύεται ρητά, πολλοί τουρίστες θέλουν να κρατήσουν άμμο ως ενθύμιο από τις διακοπές τους, παίρνοντας μαζί τους κάποια ποσότητα που συνήθως οι αρχές του αεροδρομίου ανακαλύπτουν και κατάσχουν, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να έχουν μαζευτεί στο αεροδρόμιο της Όλμπια 10 τόνοι άμμου και πετρωμάτων. 

«Είναι εντυπωσιακό, γιατί καταδεικνύει πόσο διαδεδομένη είναι η συνήθεια να παίρνει κανείς άμμο από την παραλία. Τις περισσότερες φορές γεμίζουν μπουκάλια νερού του μισού λίτρου, χωρίς να δίνουν σημασία στη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της προστατευόμενης ζώνης της Ταβολάρα, Αουγκούστο Ναβόνε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Day228 "stringere tutto,stringere niente" #newday #2017 #daybyday #mydiary #mood #moodoflife #life #tighteneverything #tightennothing #slogan #sandonhand #softsand #pinkgranite #sardiniasand #inlovewhitthisland #sardinialovers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chiaretta (@chiarasemperboni) στις


Η κατάσταση έχει οδηγήσει τις Αρχές στην Σαρδηνία, όχι μόνον να αποκαταστήσουν την «κλεμμένη» άμμο, αλλά και να λάβουν δραστικά μέτρα για την αποτροπή της.

Όπως προσθέτει ο Ναβόνε, με τη συνεργασία γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι εντοπίσθηκαν δύο ζώνες συμβατές με την άμμο, τις πέτρες, τα κοχύλια και τα άλλα φυσικά υλικά που λίγο-λίγο κατάσχονταν και γέμισαν τις αποθήκες του αεροδρομίου της Όλμπια. Η άμμος και τα άλλα υλικά επανήλθαν στην παραλία του Πόρτο Σαν Πάολο, νοτίως της Όλμπια και στη νήσο της Ταβολάρα. 


Ωστόσο, ο στόχος είναι πλέον να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής. Μια παραδοσιακή μέθοδος είναι «σε συμφωνία με τις Αρχές του, να τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο της Όλμπια πληροφοριακό υλικό που προειδοποιεί τους παραθεριστές για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν: το να αφαιρούν άμμο αποτελεί αδίκημα και αποτελεί καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Προβλέπεται να τοποθετήσουμε σε έναν κύλινδρο από πλεξιγκλάς όλα τα κοχύλια που κατασχέσαμε και να τοποθετήσουμε μία επιγραφή σε πολλές γλώσσες», πρόσθεσε ο Ναβόνε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: Corriere della Sera, twnews.it

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM