O Ελ Τσάπο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από αμερικανικό δικαστήριο

O Ελ Τσάπο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από αμερικανικό δικαστήριο Facebook Twitter
0

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούζμαν , ο Μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβια κάθειρξης, συν επιπλέον 30 χρόνια φυλάκισης σήμερα από αμερικανικό δικαστήριο. 

Επιπλέον καλείται να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ ύψους 12,6 δισ. δολαρίων. Η σημερινή μέρα όπου ανακοινώθηκε η ποινή του είναι πολύ πιθανόν η τελευταία που ο Ελ Τσάπο εθεάθη δημοσίως πριν μεταφερθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο. 


Οι δικαστές έκριναν τον 62 βαρόνο ναρκωτικών ένοχο για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος το οποίο αποκτήθηκε από έκνομες ενέργειες, αλλά και για οπλοχρησία- οπλοκατοχή, έπειτα δίκη η οποία διήρκεσε 11 εβδομάδες

H δικηγόρος του Ελ Τσάπο, η Μαριέλ Κολόν που τον επισκέφτηκε αρκετές φορές στη φυλακή, δήλωσε πως είναι αισιόδοξη για τις πιθανότητες του πελάτη της στην έφεση. Όμως αν τελικά αυτό δε συμβεί «ίσως είναι η τελευταία φορά που εμφανίζεται δημόσιο και ίσως η τελευταία φορά που βλέπει τη γυναίκα του από κοντά. 

Μιλώντας στο δικαστήριο πριν από την καταδίκη του, είπε ότι η παραμονή του στις φυλακές των ΗΠΑ ήταν «ψυχολογικά, συναισθηματικά, πνευματικά βασανιστήρια 24 ώρες την ημέρα». Ισχυρίστηκε εκτός των άλλων ότι στερήθηκε του δικαιώματος της δίκαιης δίκης και ότι στοχοποιήθηκε από τις δικαστικές αρχές οι οποίες δεν αντιμετώπισαν την περίπτωση του με αμεροληψία.

Ο Χοακίν Γκουσμάν, που θεωρείται ο ισχυρότερος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο, εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε διάστημα 25 ετών.

Πού βρίσκονται τα χρήματα;

 

Ο δικαστής διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή τα κέρδη που εισέπραξε ο Γκουσμάν από τη διακίνηση ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα πάντως η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ. Με βάση τις έρευνες των αμερικανικών αρχών, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από το τραπεζικό σύστημα και ο Ελ Τσάπο ενδέχεται να επένδυσε ο ίδιος σε μια ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο Ελ Τσάπο, που ξεκίνησε την αιματοβαμένη καριέρα του δουλεύοντας στις καλλιέργειες κάνναβης στη Σιναλόα, τη γενέτειρά του, θα εκτίσει την ποινή του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, στο Φλόρενς του Κολοράντο. Η φυλακή αυτή, που αποκαλείται "Το Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων", θεωρείται η πιο ασφαλής στις ΗΠΑ. Εκεί εκτίουν την ποινή τους μεταξύ άλλων ο "Γιουναμπόμπερ" Τεντ Κατσίνσκι, ο Τέρι Νίκολς (συνεργός στην επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι), ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστόνης Τζοχάρ Τσαρνάγεφ και ο Γάλλος Ζακαριά Μουσαουί, που συμμετείχε στην οργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν έχει δραπετεύσει από εκεί από το 1994, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της.

"Μια αποστειρωμένη εκδοχή της κόλασης", την χαρακτήρισε το 2007 η εκπομπή "60 Λεπτά" του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Οι κρατούμενοι συνήθως μένουν επί 23 ώρες την ημέρα στο κελί τους, το καθένα από τα οποία έχει μόνο ένα στενό παράθυρο, τοποθετημένο σε γωνία τέτοια ώστε να φαίνεται μόνο ο ουρανός. Μπορούν να βλέπουν τηλεόραση στο κελί τους, να παρακολουθούν τη λειτουργία ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Όμως λαμβάνονται ειδικά περιοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να ασκούν επιρροή ή να εξαπολύουν απειλές πέραν των τειχών της φυλακής. Οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον χώρο ασυνόδευτοι. Τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα γίνεται καταμέτρηση.

Στο παρελθόν ο Γκουσμάν δραπέτευσε δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό. Τη μία φορά μάλιστα έσκαψε μια σήραγγα μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου για να τα καταφέρει. Την πρώτη φορά, το 2001, φέρεται ότι έφυγε κρυμμένος μέσα σε ένα καλάθι για τα άπλυτα, με τη βοήθεια διεφθαρμένων δεσμοφυλάκων.

Ο Γκουσμάν κρατείται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νότιο Μανχάταν μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ τον Ιανουάριιο του 2017. Μέσω των δικηγόρων του διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές για τις συνθήκες κράτησης τους: το κελί του δεν έχει παράθυρο και το φως δεν σβήνει ποτέ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ