Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Η Ευρωβουλή ψηφίζει για την προεδρία της Κομισιόν - Κρίσιμη ημέρα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωβουλή ψηφίζει για την προεδρία της Κομισιόν - Κρίσιμη ημέρα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
0

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σήμερα αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ψηφοφορία στον δρόμο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να κατευνάσει τις ανησυχίες των μάλλον επιφυλακτικών απέναντί της σοσιαλιστών και φιλελεύθερων ευρωβουλευτών, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε πως θα υιοθετήσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ότι θα προωθήσει μια δημοσιονομική πολιτική πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας.

Ακόμη, υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν συνεκτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό υπεράσπισης και εποπτείας του Κράτους δικαίου, που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση ετήσιων εκθέσεων, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και να προωθήσει τη θέσπιση κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους στην ΕΕ.

Ακόμη, η φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι θα προωθήσει την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας των 28 για ζητήματα που αφορούν το κλίμα, την κοινωνία και την φορολογία — αντ' αυτής, θα αρκεί απλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων — ενώ υποσχέθηκε να δώσει κι άλλο χρόνο στη Βρετανία, εάν τον χρειάζεται για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της.

Μένει να φανεί αν οι δεσμεύσεις της υποψήφιας αρκούν για να κατευνάσουν την οργή πολλών ευρωβουλευτών για το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ διάλεξαν αυτήν, καταστρατηγώντας το σύστημα των Spitzenkandidaten, δηλαδή την επιλογή του ή της επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που επικρατεί στις ευρωεκλογές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τοποθετηθεί ενώπιον του ημικυκλίου στις 10:00· θα ακολουθήσει διάλογος και η μυστική ψηφοφορία των μελών του σώματος, που κανονικά είναι 751, στις 19:00 [ώρες Ελλάδας]. Ωστόσο, από την τρέχουσα σύνθεση του ΕΚ λείπουν τέσσερα μέλη. Αυτό σημαίνει πως της αρκεί να λάβει 374 ψήφους, όχι 376.

Μπορεί να υπολογίζει στις 182 ψήφους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο έχει ανάγκη να εξασφαλίσει πολλές ακόμη ψήφους από τα 153 μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τα 108 μέλη της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.

Ωστόσο, αν εξασφαλίσει ψήφους από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί κι εθνικιστές από την ανατολική Ευρώπη και βρετανοί ευρωβουλευτές, ενδέχεται να δημιουργηθούν αμφιβολίες για τη νομιμοποίησή της και να καταφερθεί πλήγμα στις προσπάθειες υπεράσπισης των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κανόνων.

Το πόσο μεγάλη θα είναι και το ποια σύνθεση θα έχει η υποστήριξη που θα εξασφαλίσει είναι ένας παράγοντας που ίσως περιπλέξει την αποστολή της φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, του οργάνου που χειρίζεται μεταξύ πολλών άλλων τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, τη χάραξη οικονομικής πολιτικής, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξ ονόματος των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, ενώ παίρνει επίσης αποφάσεις για την αντιμετώπιση μονοπωλιακών πρακτικών που αφορούν, για παράδειγμα, πανίσχυρες εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει την υποψηφιότητα της Γερμανίδας, η ΕΕ θα υποστεί νέο βαρύ πλήγμα, έπειτα από μια δεκαετία κατά την οποία δοκιμάστηκε από την κρίση των κρατικών χρεών, την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει, την άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε εξάλλου μεγάλο πονοκέφαλο για τους ευρωπαίους ηγέτες, που θα ήταν αναγκασμένοι να ορίσουν νέο υποψήφιο ή νέα υποψήφια μέσα σε χρονικό περιθώριο ενός μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM