Και δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων έφθασε σήμερα στην Καρπασιά, στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου για την ναυσιπλοΐα Refinitiv Eikon.

 

Την παρουσία του «τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην περιοχή είχε προαναγγείλει η τουρκική κυβέρνηση.

 

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την Τουρκία να τερματίσει τις γεωτρήσεις για αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα γύρω από το νησί διότι διαφορετικά η ΕΕ θα αναλάβει δράση εναντίον της.

 

Ωστόσο, σε μια κίνηση που μπορεί να κλιμακώσει την ένταση με την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ότι το «Γιαβούζ» θα αρχίσει τις γεωτρήσεις μέσα σε μια εβδομάδα.

 

Το «Γιαβούζ» βρισκόταν στο νότιο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης για να κάνει τις τελικές δοκιμές και να ανεφοδιαστεί πριν αναχωρήσει χθες, Κυριακή, για την Κύπρο. Τα δεδομένα του ναυτιλιακού ιστότοπου δείχνουν ότι έφτασε στα ανοικτά των ακτών της Καρπασίας τα ξημερώματα της Δευτέρας.

 

Η Τουρκία έχει ήδη ένα πλοίο γεωτρήσεων, το «Φατίχ», στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και η Κύπρος εξέδωσε τον Ιούνιο εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμά του.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ