Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε την Κυριακή το απόγευμα o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ είχε προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να ενημερωθεί για το ατύχημα που είχε ο Πρόεδρος και για την κατάσταση της υγείας του. Ο κ. Τουσκ ευχήθηκε στον Πρόεδρο ταχεία ανάρρωση μεταφέροντας ταυτόχρονα και τις ευχές των ομολόγων το στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

 

Με την ευκαιρία, συζήτησαν για συνεδρίαση που αφορά στην κρίσιμη επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον κ. Τουσκ να εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διαβουλεύσεις ασκώντας και την ψήφο εκ μέρους του. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις συνεχιζόμενες εξαγγελίες σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου οι οποίες παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

 

 

Ερωτηθείς αν θα γίνει τώρα αναφορά κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες απόψε στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραστεί, ή αν αυτή η αναφορά θα γίνει από κάποιον άλλον, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως, ήδη ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος σίγουρα θα μεταφέρει στους άλλους ηγέτες τις ανησυχητικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι σε συνεχή επαφή με την κα Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι, η οποία επίσης ηγείται της προσπάθειας που κάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για να προτείνει, όπως έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιλογές μέτρων».

 

Με πληροφορίες από Philenews / ΚΥΠΕ