G20 - Ιαπωνία: Ξεχωριστή συνάντηση για Πούτιν -Τραμπ στη σύνοδο κορυφής

G20 - Ιαπωνία: Ξεχωριστή συνάντηση για Πούτιν -Τραμπ στη σύνοδο κορυφής Facebook Twitter
EPA / Φωτό Αρχείου
0

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πoύτιν και Ντόναλντ Τραμπ, θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση, το απόγευμα στις 28 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Η συνάντηση των δύο προέδρων, σύμφωνα με τη δήλωση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, ενδέχεται να κρατήσει περίπου μία ώρα. Όπως είπε «η συνάντηση με τον Τραμπ, προγραμματίζεται να γίνει στις δύο ή τρεις (14:00 ώρα Μόσχας και 08:00 τοπική ώρα), κατά τη δεύτερη συνεδρία της συνόδου κορυφής» και πρόσθεσε ότι 
«η συνάντηση με τον Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στην ζώνη όπου διεξάγουν συνομιλίες οι ηγέτες, σε μία από τις αίθουσες, την οποία βρήκε η αμερικανική πλευρά». 

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες θα καθορίσουν οι ίδιοι τα θέματα που θα συζητήσουν στην συνάντηση τους. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τους ηγέτες, το πώς θα οικοδομήσουν την συζήτηση. Τα ζητήματα είναι λογικά και αφορούν την γενική κατάσταση των διμερών υποθέσεων, την στρατηγική σταθερότητα και τις πολυάριθμες περιφερειακές διενέξεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, φυσικά και το ιρανικό πρόβλημα και άλλα» δήλωσε ο Ουσακόφ. Στο ερώτημα αν θα συζητηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ο Ουσακόφ απάντησε ότι «θα συζητηθεί η γενική κατάσταση στην Συρία και ζητήματα κοινής συνεργασίας στην Συρία».

Ο Ουσακόφ ανέφερε ότι η Μόσχα τάσσεται με συνέπεια υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μέσα σε δημιουργικό και εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να αποκατασταθεί μια από κοινού αποτελεσματική συνεργασία στην βάση των αρχών της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία που προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) όπως και η ασαφής τους στάση για την Συνθήκη που αφορά την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (START).

Συνάντηση με την Μέι

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης το βράδυ της 28ης Ιουνίου με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις μας με την Βρετανία. Εάν βρεθούν κάποιες δυνατότητες για να αποκατασταθεί η συνεργασία, είναι κάτι που θα το χαιρετίσουμε» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ δήλωσε επίσης ότι Πούτιν και Μέι θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις και θα σκιαγραφήσουν τις πιθανές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν για την εξομάλυνση του πολιτικού διαλόγου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρεμλίνου, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χώρων μειώθηκε κατά 14,7% φθάνοντας τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17% ενώ οι εισαγωγές από την Βρετανία κατά 8,2%.

Ο Ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 θα πραγματοποιήσει περίπου δέκα συναντήσεις με ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου. Όπως δήλωσε ο Ουσακόφ, ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στις 28-29 Ιουνίου στην συνάντηση των ηγετών της BRICKS ( Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), στην συνάντηση του σχήματος RIK (Ρωσία, Ινδία, Κίνα ), ενώ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM