Παναγία των Παρισίων: H πρώτη θεία λειτουργία μετά τη φωτιά

Παναγία των Παρισίων: H πρώτη θεία λειτουργία μετά τη φωτιά Facebook Twitter
EPA
1

Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί θα τελέσει σήμερα το απόγευμα την πρώτη λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων, δύο μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό.


«Για προφανείς λόγους ασφαλείας», διευκρινίζει η αρχιεπισκοπή του Παρισιού, η λειτουργία αυτή δεν θα είναι ανοικτή για τους πιστούς, αλλά θα αναμεταδοθεί απ' ευθείας από το καθολικό κανάλι KTO ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορέσουν να συμμετάσχουν σ' αυτή.

Στον εμβληματικό ναό που καταστράφηκε τον Απρίλιο από τη φωτιά θα βρίσκονται μόνο 30 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί θα είναι ιερείς. Η λειτουργία θα ξεκινήσει στις 6μ.μ, στο παρεκκλήσι που βρίσκεται πίσω από τη χορωδία και θα κρατήσει μία ώρα. 


Παρόντες θα είναι, εκτός από τον Οπετί και τον εφημέριο της Νοτρ-Νταμ Πατρίκ Σοβέ, μέλη του επισκοπικού συμβουλίου, εθελοντές, εργαζόμενοι στο εργοτάξιο και εργαζόμενοι στην αρχιεπισκοπή του Παρισιού.


Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου στον καθεδρικό ναό προκάλεσε παγκόσμια θλίψη και διεθνή κινητοποίηση για την αποκατάσταση αυτού του ιστορικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας. Εκείνη τη νύχτα ο ναός έχασε το βέλος του, τη στέγη του και ένα μέρος του θόλου στις φλόγες.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί πως η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. «Ο ναός θα είναι ακόμα πιο όμορφος» είχε πει χαρακτηριστικά. Το χρονοδιάγραμμα αμφισβητείται από ειδικούς με κάποιους από αυτούς να υποστηρίζουν πως οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι δεκαπέντε χρόνια.

Στην τελευταίο σχέδιο νόμου πάντως αφαιρέθηκε ρήτρα που θα έδινε στην κυβέρνηση την εξουσία να παρακάμπτει τον σχεδιασμό, τους κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς και άλλες υποχρεώσεις. Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γερουσία όσο και από την Βουλή για να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους. Το οικονομικό σκέλος της αποκατάστασης έχει ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων από κροίσους σε όλον τον κόσμο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM
Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
πως οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι δεκαπέντε χρόνια. Πηγή: www.lifo.gr--------------------------------------------------σωπα καλε εδω με τον Παρθενωνα κοντευει να αναστηθει ο Φειδιας