Unicef: 765 εκατ. παιδιά αναγκάστηκαν να παντρευτούν πριν τα 18

Unicef: 765 εκατ. παιδιά αναγκάστηκαν να παντρευτούν πριν τα 18 Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Περίπου 765 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως αναγκάστηκαν να παντρευτούν προτού γίνουν 18 ετών, σύμφωνα με τη Unicef

Περίπου 115 εκατομμύρια αγόρια αναγκάστηκαν να παντρευτούν σε ηλικία κάτω των 18 ετών, με ένα στα πέντε να παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Unicef για τους γάμους ανηλίκων. Η Unicef ανέλυσε τα στοιχεία για τους γάμους ανηλίκων σε 82 χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα παιδιά- γαμπροί σε ποσοστό 28% εντοπίζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ ακολουθούν η Νικαράγουα (19%) και η Μαδαγασκάρη (13%). Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά κατήγγειλε ότι τα παιδιά που παντρεύονται συνήθως εγκαταλείπουν το σχολείο, έχουν περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες και είναι πιο ευάλωτα στην κακοποίηση και τα ψυχολογικά προβλήματα από όσα παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Ο γάμος κλέβει την παιδική ηλικία», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Ενριέτα Φόρε, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef. «Τα παιδιά- γαμπροί αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες ενηλίκων για τις οποίες ίσως να μην είναι έτοιμοι. Ο γάμος σε μικρή ηλικία φέρνει νωρίτερα την πατρότητα και με αυτή την αυξημένη πίεση να συντηρήσουν μια οικογένεια, ενώ παράλληλα τα αγόρια αναγκάζονται να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους και περιορίζονται οι εργασιακές ευκαιρίες τους». Σύμφωνα με τη Unicef, πλέον στον κόσμο υπάρχουν 765 εκατομμύρια παντρεμένα αγόρια και κορίτσια μεταξύ των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να παντρευτούν σε μικρή ηλικία τα κορίτσια, κάτι που τα εκθέτει στους κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στην εφηβεία.

Παγκοσμίως περίπου μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 20 με 24 ετών είχε παντρευτεί προτού γίνει 18 ετών, σε σύγκριση με έναν στους 30 άνδρες, τονίζει η οργάνωση. Αν όλα τα κορίτσια ολοκλήρωναν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια γάμοι παιδιών ως το 2030, είχε αναφέρει σε έκθεσή της τον Οκτώβριο η ΜΚΟ Save the Children. Ο ΟΗΕ έχει υπογραμμίσει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να απαγορεύσουν τους γάμους ανηλίκων ως το 2030, όπως έχει συμφωνηθεί βάσει των παγκόσμιων αναπτυξιακών στόχων που υιοθετήθηκαν το 2015. Σχεδόν σε όλες τις χώρες η κατώτατη νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18, όμως οι ανήλικοι μπορούν να παντρευτούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ αν έχουν τη συναίνεση των γονιών τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το World Policy Analysis Center.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM