Ηλεκτρογεννήτριες και όχι πυρομαχικά είχε τελικά το πλοίο που είχε μπλοκαριστεί στη Μασσαλία

Ηλεκτρογεννήτριες και όχι πυρομαχικά είχε τελικά το πλοίο που είχε μπλοκαριστεί στη Μασσαλία Facebook Twitter
0

Ηλεκτρογεννήτριες και όχι πυρομαχικά με προορισμό την Υεμένη αποδείχτηκε ότι ήταν το φορτίο του σαουδαραβικού πλοίου που είχε μπλοκαριστεί στο λιμάνι της Μασσαλίας μετά από σχετικές πληροφορίες .

Το σαουδαραβικό φορτηγό πλοίο Bahri Tabuk, για το οποίο είχε καταγγελθεί ότι επρόκειτο να φορτώσει γαλλικά όπλα και πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο της Υεμένης, απέπλευσε τελικά την Τετάρτη από το λιμάνι τις Μασσαλίας, αφού προηγουμένως παρέλαβε ένα φορτίο με ηλεκτρογεννήτριες, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείες αλλά και από ένα συνδικάτο λιμενεργατών.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Disclose, που αρχικά είχε αναφέρει, το πρωί της Τρίτης, ότι το πλοίο θα παραλάμβανε πυρομαχικά για τα γαλλικά οβιδοβόλα CAESAR, με προορισμό την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τελικά αυτοδιαψεύστηκε χθες το βράδυ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα βλήματα που έφυγαν με κοντέινερ από το εργοστάσιο Eurenco του Μπερζεράκ (νοτιοδυτική Γαλλία) ανακατευθύνθηκαν προς άγνωστο προορισμό», ανέφερε Disclose στο Twitter, κάνοντας λόγο για «αλλαγή στρατηγικής» του γαλλικού κράτους μετά την κινητοποίηση μη κυβερνητικών οργανώσεων, πριν από δύο εβδομάδες στη Χάβρη και χθες στη Μασσαλία.


Στη Χάβρη, ένα άλλο σαουδαραβικό πλοίο της ίδιας εταιρείας, για το οποίο υπήρχαν επίσης υποψίες ότι θα φόρτωνε γαλλικά όπλα, τελικά αναγκάστηκε να αποπλεύσει άπρακτο.

«Δεν φορτώσαμε κανένα όπλο, κανένα πυρομαχικό», διαβεβαίωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του συνδικάτου των λιμενεργατών CGT που έχει ταχθεί κατά της μεταφοράς οποιουδήποτε στρατιωτικού εξοπλισμού από το λιμάνι Φος της Μασσαλίας. Όπως και την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος της Shipping Agency Service (SAS), της εταιρείας που εκπροσωπεί στη Γαλλία τη σαουδαραβική Bahri, τόνισε ότι δεν φορτώθηκαν όπλα στο πλοίο.

Σύμφωνα με τους λιμενεργάτες και τη SAS, το φορτίο αποτελείτο από ηλεκτρογεννήτριες της γερμανικής εταιρείας Siemens.

Οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Disclose προκάλεσαν την κινητοποίηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που κατηγορούν τη Γαλλία ότι εξοπλίζει τη Σαουδική Αραβία, όμως τα όπλα και τα πυρομαχικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στην Υεμένη. Νωρίτερα την Τετάρτη περίπου 15 ακτιβιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διεθνούς Αμνηστίας και της οργάνωσης Aser, είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι Φος, κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «Όχι γαλλικά όπλα για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη». Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριζε ότι το Bahri Tabuk έφτασε στη Μασσαλία φορτωμένο σε καναδικά θωρακισμένα οχήματα.

Μια άλλη οργάνωση, η ACAT (Δράση Χριστιανών για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων), που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσέφυγε την Τρίτη στη δικαιοσύνη για να σταματήσει τη φόρτωση του Bahri Tabuk.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM