Η Γαλλία καλεί το Ιράκ να μην εφαρμόσει θανατική ποινή σε τέσσερις Γάλλους τζιχαντιστές

Η Γαλλία καλεί το Ιράκ να μην εφαρμόσει θανατική ποινή σε τέσσερις Γάλλους τζιχαντιστές Facebook Twitter
0

Η Γαλλία «αυξάνει τα διαβήματα» για τους τέσσερις Γάλλους που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή.

«Αυξάνουμε τα διαβήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ποινή του θανάτου για αυτούς τους τέσσερις Γάλλους», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Είμαστε αντίθετοι με τη θανατική ποινή και το λέμε (...). Υπενθύμισα εγώ ο ίδιος στον Ιρακινό πρόεδρο, τον πρόεδρο (Μπαχράμ) Σάλεχ, τη θέση μας», πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν επανέλαβε εξάλλου πως το Παρίσι αρνείται από θέση αρχής την επιστροφή και δίκη των Γάλλων πολιτών που συμμάχησαν με το ΙΚ, στη Γαλλία. «Αυτοί οι τρομοκράτες, γιατί πρόκειται όντως για τρομοκράτες που μας επιτέθηκαν, που σπέρνουν επίσης τον θάνατο στο Ιράκ, πρέπει να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους», είπε.

Οι τέσσερις Γάλλοι που καταδικάστηκαν προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα στη θανατική ποινή ως μέλη του ΙΚ έχουν περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να ασκήσουν έφεση. Δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού. «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την ιρακινή κυβέρνηση να αναβάλει αυτή την καταδίκη σε θάνατο, αντίθετα, σήμερα δεν έχουν εξαντληθεί όλοι οι δίαυλοι προσφυγής. Ας δούμε πρώτα πώς ασκούνται αυτοί οι δίαυλοι και θα δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», υπογράμμισε χθες η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ.

Αυτές οι ετυμηγορίες θα μπορούσαν να αναβιώσουν τη δημόσια συζήτηση για το ακανθώδες θέμα των ξένων τζιχαντιστών: η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης προκαλεί την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, όμως, την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές αρνούνται τη θανατική ποινή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο τυνησιακής καταγωγής Γάλλος Μπραχίμ Νετζαρά, που κατηγορείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών προς τη Συρία, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον ιρακινού δικαστηρίου.

Συνολικά 12 Γάλλοι μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ στα τέλη Ιανουαρίου για να δικαστούν στη Βαγδάτη ως μέλη του ΙΚ. Η νομοθεσία του Ιράκ προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιονδήποτε έχει ενταχθεί σε μια «τρομοκρατική» οργάνωση - είτε έχει πολεμήσει είτε όχι. Η Βαγδάτη έχει ήδη καταδικάσει περισσότερους από 500 ξένους -άνδρες και γυναίκες- που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM