Η Γαλλία καλεί το Ιράκ να μην εφαρμόσει θανατική ποινή σε τέσσερις Γάλλους τζιχαντιστές

Η Γαλλία καλεί το Ιράκ να μην εφαρμόσει θανατική ποινή σε τέσσερις Γάλλους τζιχαντιστές Facebook Twitter
0

Η Γαλλία «αυξάνει τα διαβήματα» για τους τέσσερις Γάλλους που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή.

«Αυξάνουμε τα διαβήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ποινή του θανάτου για αυτούς τους τέσσερις Γάλλους», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Είμαστε αντίθετοι με τη θανατική ποινή και το λέμε (...). Υπενθύμισα εγώ ο ίδιος στον Ιρακινό πρόεδρο, τον πρόεδρο (Μπαχράμ) Σάλεχ, τη θέση μας», πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν επανέλαβε εξάλλου πως το Παρίσι αρνείται από θέση αρχής την επιστροφή και δίκη των Γάλλων πολιτών που συμμάχησαν με το ΙΚ, στη Γαλλία. «Αυτοί οι τρομοκράτες, γιατί πρόκειται όντως για τρομοκράτες που μας επιτέθηκαν, που σπέρνουν επίσης τον θάνατο στο Ιράκ, πρέπει να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους», είπε.

Οι τέσσερις Γάλλοι που καταδικάστηκαν προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα στη θανατική ποινή ως μέλη του ΙΚ έχουν περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να ασκήσουν έφεση. Δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού. «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την ιρακινή κυβέρνηση να αναβάλει αυτή την καταδίκη σε θάνατο, αντίθετα, σήμερα δεν έχουν εξαντληθεί όλοι οι δίαυλοι προσφυγής. Ας δούμε πρώτα πώς ασκούνται αυτοί οι δίαυλοι και θα δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», υπογράμμισε χθες η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ.

Αυτές οι ετυμηγορίες θα μπορούσαν να αναβιώσουν τη δημόσια συζήτηση για το ακανθώδες θέμα των ξένων τζιχαντιστών: η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης προκαλεί την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, όμως, την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές αρνούνται τη θανατική ποινή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο τυνησιακής καταγωγής Γάλλος Μπραχίμ Νετζαρά, που κατηγορείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών προς τη Συρία, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον ιρακινού δικαστηρίου.

Συνολικά 12 Γάλλοι μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ στα τέλη Ιανουαρίου για να δικαστούν στη Βαγδάτη ως μέλη του ΙΚ. Η νομοθεσία του Ιράκ προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιονδήποτε έχει ενταχθεί σε μια «τρομοκρατική» οργάνωση - είτε έχει πολεμήσει είτε όχι. Η Βαγδάτη έχει ήδη καταδικάσει περισσότερους από 500 ξένους -άνδρες και γυναίκες- που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM