Τζούλιαν Ασάνζ: Έγγραφα και ψηφιακά αρχεία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ο Ισημερινός

Τζούλιαν Ασάνζ: Έγγραφα και ψηφιακά αρχεία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ο Ισημερινός Facebook Twitter
EPA
0

Έγγραφα και ψηφιακά αρχεία από συσκευές του Τζούλιαν Ασάνζ που βρίσκονται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, συμφώνησαν να κατασχέσουν και να παραδώσουν οι αρχές του Ισημερινού στις ΗΠΑ. 

Την κατάσχεση και παράδοση των εγγράφων και των ψηφιακών αρχείων του Ασάνζ κατήγγειλε χθες Δευτέρα η υπεράσπιση του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, επικαλούμενη έγγραφο που αποδίδει στη δικαιοσύνη στο Κίτο. Κατά το έγγραφο, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρει ημερομηνία 8η Μαΐου και τα διακριτικά της εισαγγελίας του Ισημερινού, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του από άλλες πηγές, δίνεται εντολή να κατασχεθούν τα έγγραφα και τα αρχεία του Ασάνζ την προσεχή Δευτέρα. Ο Ασάνζ είναι πλέον έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, ενώ οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, μετά τη σύλληψή του από τη βρετανικού αστυνομία την 11η Απριλίου, με την άδεια του Κίτο, μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε καταφύγει το 2012.

Η εισαγγελία του Ισημερινού φέρεται στο έγγραφο να δίνει εντολή να γίνει έρευνα και να προχωρήσει η κατάσχεση «εγγράφων, αρχείων και παρόμοιου υλικού που μπορεί να σχετίζεται με την έρευνα» και «ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης κάθε μορφής», όπως υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα, USB sticks, και σκληροί δίσκοι. Πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην υπεράσπιση, διότι θα σταλούν στις ΗΠΑ όλες οι επικοινωνίες του με τους δικηγόρους του, που είναι εμπιστευτικές», στηλίτευσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊτόρ Μαρτίνεθ, Ισπανός συνήγορος του Ασάνζ.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ στον Ισημερινό, ο Κάρλος Ποβέδα, δήλωσε από την πλευρά του ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ανασταλεί η κατάσχεση, ή στη χειρότερη περίπτωση να εξασφαλιστεί ότι ο Ασάνζ θα είναι παρών όταν θα γίνει η έρευνα. Η εντολή της εισαγγελίας του Κίτο δόθηκε στο πλαίσιο του αιτήματος διεθνούς δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκε πέρυσι από την Ουάσινγκτον και αποδέχθηκε η κυβέρνηση του Λενίν Μορένο στον Ισημερινό. Η γενική εισαγγελία του Ισημερινού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση και δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει την απόφασή της διότι πρόκειται για ζήτημα διεθνούς συνεργασίας «εμπιστευτικού» χαρακτήρα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στον Ισημερινό.

Ο Ασάνζ, 47 ετών, διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για σύσταση και συμμορία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη «κυβερνοπειρατίας», διότι βοήθησε την άλλοτε αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού. Ο ιστότοπος WikiLeaks έφερε στη δημοσιότητα το 2010 πάνω από 700.000 έγγραφα για τις αμερικανικές διπλωματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες.

Το 2012, ο Αυστραλός, αντιμέτωπος με έρευνες στη Σουηδία όπου τον βάρυναν υποψίες για βιασμό, κατηγορίες που αρνείται, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Στοκχόλμη. Εξηγούσε πως φοβόταν ότι επρόκειτο κατόπιν να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να δικαστεί για «κυβερνοπειρατία», που επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά και για «κατασκοπεία». Χθες η σουηδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά την έρευνα για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος του Ασάνζ. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM