Σομαλία: Βιαστές καταδικάστηκαν για πρώτη φορά με τη βοήθεια του DNA

Σομαλία: Βιαστές καταδικάστηκαν για πρώτη φορά με τη βοήθεια του DNA Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Σομαλίας χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στοιχεία που συλλέχθηκαν χάρη στη διενέργεια τεστ DNA για να καταδικάσούν σε θάνατο τρεις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό και τον φόνο ενός 12χρονου κοριτσιού.

Το 2017 η Σομαλία απέκτησε το πρώτο της ιατροδικαστικό εργαστήριο στην ημιαυτόνομη περιοχή του Πούντλαντ με στόχο να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία σε μια χώρα όπου δύο δεκαετίες συγκρούσεων και ταραχών έχουν στερήσει από την πλειονότητα των κατοίκων την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η Σομαλία «για πρώτη φορά ακολούθησε τον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας την επιστήμη για να λύσει μια φρικτή εγκληματική υπόθεση».

Τον Φεβρουάριο η απαγωγή της 12χρονης Αΐσα Ίλιας Άνταν, την οποία βίασε μια ομάδα ανδρών προτού τη βασανίσει μέχρι θανάτου και εγκαταλείψει το πτώμα της μπροστά από το σπίτι των γονιών της, είχε προκαλέσει αγανάκτηση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε ότι αυτός ο βιασμός ήταν κατά μία έννοια κάτι «συνηθισμένο» στη Σομαλία, όπου η αστυνομία δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις καταγγελίες για βιασμό, αν και η πολιτεία Πούντλαντ υιοθέτησε το 2016 νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Η σομαλική κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για την υιοθέτηση της πρώτης εθνικής νομοθεσίας για τον βιασμό. Τον Μάιο του 2018 οι Σομαλοί υπουργοί υιοθέτησαν νέο νομοσχέδιο, όμως αυτό ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Σομαλίας.

Στη διάρκεια των ερευνών για τον βιασμό και τον φόνο της Αΐσα συνελήφθησαν περίπου 12 ύποπτοι. Οι εισαγγελείς επεσήμαναν ότι συγκέντρωσαν 37 δείγματα DNA από τους υπόπτους τα οποία έστειλαν στο ιατροδικαστικό εργαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να τα εξετάσει. Για τον λόγο αυτό τα δείγματα εστάλησαν στην Κένυα, όπου μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν τρεις δράστες.

Το Ανώτερο Δικαστήριο καταδίκασε χθες τους τρεις αυτούς άνδρες σε θάνατο «για την απαγωγή, τον βιασμό και τον φόνο της Αΐσα Ίλιας».

Στη Σομαλία η θανατική ποινή εφαρμόζεται από εκτελεστικό απόσπασμα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ